TV műsor

Porosenko: bűncselekményt követett el határátlépésével a volt georgiai elnök

Külföld, 2017.09.11

Bűncselekményt követett el Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai államfő azzal, hogy hívei gyűrűjében vasárnap besétált Lengyelországból Ukrajnába - jelentette ki hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint Porosenko hangsúlyozta, hogy az incidens jogi eset, amely "nem igényel politikai kommentárt".

"Az esetre kizárólag jogi területen válaszolunk" - idézte a hírportál az ukrán elnököt. Azt is kijelentette, hogy a bűncselekmény elkövetéséért felelősségre fogják vonni a georgiai származású politikust. "Alkotmányos alapelv az államhatár sérthetetlensége. Ez nemzet- és állambiztonsági kérdés. Én pedig nem teszek különbséget a között, hogy ezt fegyveresek sértik meg Keleten, vagy politikusok Nyugaton" - hangoztatta Porosenko. Megjegyezte, hogy Szaakasvilinek lett volna lehetősége fellebbezni az állampolgárságtól való megfosztásáról hozott határozattal szemben, de ezzel a jogi lehetőséggel mindmáig nem élt. Azt viszont helyesnek ítélte, hogy a határőrök nem alkalmaztak erőszakot.

Szaakasvili vasárnap este ukrán parlamenti képviselők - köztük a jelenleg ellenzékben politizáló Julija Timosenko volt kormányfő - kíséretében, valamint legalább száz, Ukrajnából a rendfenntartók kordonján áttörve a segítségére siető hívei védőgyűrűjében vonult be az országba a Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőnél.

A volt odesszai kormányzó jelenleg hivatalosan hontalan. Miután ellentétbe került az ukrán államfővel, tavaly novemberben lemondott Odessza megye kormányzói tisztéről, amelyre Porosenko nevezte ki 2015 májusában. A kinevezése napján Szaakasvili ukrán állampolgárságot kapott, egyúttal lemondott korábbi, georgiai állampolgárságáról, előbbi országnak 2004 és 2013 között volt az államfője. Idén júliusban azonban megfosztották őt ukrán állampolgárságától, arra hivatkozva, hogy eltitkolta: eljárás van ellene folyamatban Georgiában. Szaakasvili kiadatását ugyanakkor Tbiliszi több ízben is kérte Kijevtől, amit eddig az ukrán hatóságok elutasítottak.

Arszen Avakov belügyminiszter hétfőn Facebook-bejegyzésében úgyszintén kilátásba helyzete, hogy mindenki ellen eljárást indítanak, aki megszegte a jogszabályt, beleértve a lengyel-ukrán határt Szaakasvilivel együtt - szerinte szabálytalanul - átlépő parlamenti képviselőket és azokat is, akik bántalmazták a hatóságok képviselőit. A miniszter adatai szerint 16 határőr és rendőr szorult orvosi ellátásra, miután a határátkelőre benyomuló tömeg rájuk támadt. Az ukrán határőrszolgálat képviselőjének szavai szerint akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik kezet emeltek a hatóságok képviselőire.

Eközben Szaakasvili a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ukrán "rendőrök" ellopták az útlevelét, amit a buszban hagyott a határátkelőnél. Ezt a rendfenntartók szerinte akkor követték el, amikor átkutatták a buszt, amelyen az átkelőhöz érkezett. Kijelentette, hogy a lengyel oldalon a határőrök még lepecsételték ukrán úti okmányát, és gond nélkül továbberesztették őt.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!