Puerto Rico kormányzója az elektromos hálózat helyreállításáról szóló szerződés felmondását kéri

Külföld, 2017.10.29

Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rosselló az elektromos hálózat helyreállításáról egy montanai céggel kötött szerződés felmondását sürgette vasárnap. Pár órával a kormányzó felszólítása után Ricardo Ramos, az állami áramszolgáltató (Prepa) vezetője azonnali hatállyal felmondta a szeptemberben kötött 300 millió dolláros szerződést a Whitefish Energy céggel.

A kormányzó azt akarja, hogy New Yorkból vagy Floridából érkező gyakorlott szakemberek állítsák helyre a Maria hurrikán pusztításai nyomán tönkrement hálózatot.

A szerződésbontás oka a montanai Whitefish Energy nevű céggel az, hogy a kicsiny vállalkozásnak ilyen nagyságú munkákban kevés tapasztalata van, valamint a szerződést nem közbeszerzési eljárás során kötötték.

A kormányzó vasárnap bejelentette: felkérte Puerto Rico áramszolgáltató hatóságát (Prepa), hogy mondja fel a 300 millió dolláros Whitefish-szerződést és "haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket Florida és New York államok illetékeseivel a már folyamatban lévő helyreállítási munkálatok megerősítésére". Hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban helyre kell állítani a sziget áramszolgáltatását. Puerto Rico több mint 70 százalékán ugyanis vasárnap - öt héttel a hurrikán pusztításai után - még mindig nem volt áram.

A Whitefish vállalattal kötött szerződés miatt több vizsgálat is indult. A cég székhelye az Egyesült Államok északi részén, Whitefish montanai városkában van, amely egyúttal Ryan Zinke amerikai belügyminiszter szülővárosa is. Zinke cáfolta, hogy bármi köze is lenne a szerződéskötéshez. Hasonlóképen elhatárolódott a szerződéstől a Fehér Ház és a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) is. A FEMA a héten cáfolta a Puerto Ricó-i áramszolgáltató hatóság (Prepa) közleményét is, miszerint látta és jóváhagyta volna a montanai céggel kötött szerződést. A FEMA közleménye rámutatott, hogy "komoly aggodalmai" voltak a Prepa és a montanai cég szerződéskötésének folyamatával, mert a Puerto Ricó-i hatóság nem részletezte, hogy a szerződésben rögzített árak észszerűek-e".

Elon Musk üzletember, aki egyebek között a Tesla autógyártó tulajdonosa, a megújuló energiák használatának élharcosa, október elején felajánlotta, hogy rendbe hozza Puerto Rico áramszolgáltatását és napelemek felállításával siet a sziget segítségére. A kormányzó akkor Twitter-bejegyzésben reagált, és kérte: "beszéljünk róla". A Tesla a héten meg is kezdte a munkát és egy kórházban felállította az első napelemeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!