Puerto Rico kormányzója segítséget és egyenlő elbánást kért az amerikai elnöktől

Külföld, 2017.10.20

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója további segítséget és az amerikai szövetségi államokkal egyenlő elbánást kért Donald Trump elnöktől. A sziget kormányzója csütörtökön a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélést az elnökkel.

Közös sajtókonferenciájukon Donald Trump hangsúlyozta, hogy Puerto Rico ma rosszabb helyzettel néz szembe, mint Louisiana a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán után. Hozzátette, hogy viszont a szövetségi segítség ezúttal gyorsabb és jobb volt, mint annak idején.

Ricardo Rosselló azt hangsúlyozta, hogy már eddig is sok mindent tettek a pusztító hurrikán nyomainak eltüntetésére, de még mindig rengeteg a tennivaló. Azt kérte, hogy a szigetet Floridával, Texassal, vagy a Virgin-szigetekkel azonos elbánásban részesítsék, vagyis az ezeknek a területeknek a hurrikán után nyújtott segítséget Puerto Rico is megkapja.

Az elnök és a kormányzó megbeszélésén szóba került, hogy a szövetségi segítség megérkezett, ám nem megfelelően és nem mindenütt osztották ki. Trump elmondta, hogy rengeteg palackozott víz és élelmiszercsomag áll rendelkezésre, de nem jut el a szükséget szenvedőkhöz. Feltételezések szerint ennek hanyagság és korrupció állhat a hátterében. Rosselló kormányzó leszögezte, hogy vizsgálatot indíttat az ügyben, bár újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a segélyosztás jelenleg gördülékenyen zajlik.

Puerto Ricót az idén két hurrikán sújtotta: az Irma és a Maria, és a sziget nagy részén még mindig nem sikerült helyreállítani sem az áramszolgáltatást, sem az ivóvíz-ellátást. Csütörtökön a szigetnek még mindig csak a 21 százalékán volt áramszolgáltatás.

A szövetségi képviselőház a múlt héten szavazta meg a Fehér Ház által kért 36,5 milliárd dolláros segítséget, amely azonban nemcsak Puerto Rico, hanem a szintén hurrikán sújtotta Texas és Florida megsegítését szolgálja. A szenátusban várhatóan jövő héten voksolnak róla.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!