Putyin: az orosz gazdaságnak elegendő tartaléka van a továbblépéshez

Külföld, 2023.12.14

Az orosz gazdaságnak elegendő biztonsági tartaléka van a továbblépéshez - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Az államfő szerint az orosz gazdaság az év végére várhatóan 3,5 százalékkal nő, és a tavalyi visszaesést sikerült behoznia. Azt mondta, hogy az oroszországi infláció az év végére 7,5-8 százalékra gyorsulhat.

Ígérte ugyanakkor, hogy a reálbér-növekedés mintegy 8 százalékos lesz a pénzromlás figyelembevételével, a minimálbér pedig 18 százalékkal nő majd január 1-jétől. Közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2,9 százalékos, és hozzátette: "ilyen még soha nem történt Oroszországban".

Ismertette, hogy 2023-ban a gabonatermés ismét rekordmennyiségű, mint 150 millió tonna, tisztítottan pedig több mint 146 millió tonna lesz. Az Ukrajnától elcsatolt "új régiókban" 5-6 millió tonna gabonát arattak.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy a nyugati államok "saját magukat lövik lábon", amikor akadályokat gördítenek Oroszország elé a dollár és az euró használatában, csökkentve ezzel ezen pénznemek egyetemes valutaként való felhasználásának lehetőségét. Kiemelte, hogy Moszkva nem utasítja el az ezekkel történő elszámolást, csak elkezdtek gondjai keletkezni ezen a téren.

Beszámolója szerint 2021-ben Oroszország még 87 százalékban dollárt és eurót használt az export kiszolgálására, a rubel részesedése 11-13 százalék, a jüané pedig 0,4 százalék volt.

"Idén szeptembertől ilyen a kép: a rubel 40 százalék, a jüan 33 százalék, a dollár és az euró együttes használata 24 százalék" - mondta.

"Minél inkább használjuk a nemzeti valutát a gazdasági számításokban, annál jobb" - szögezte le Vlagyimir Putyin.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!