Putyin: Oroszország agressziónak fogja tekinteni a belső viszály külső provokálását

Külföld, 2023.11.28

Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.

Kijelentette: az orosz vezetés "ennek megfelelően fog reagálni" az ilyen "kívülről érkező beavatkozásra". Azzal vádolta a Nyugatot, hogy Oroszország feldarabolására és kifosztására törekszik.

"Erővel nem megy? Akkor zűrzavart kell szítani" - hangoztatta az elnök. "Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy minden olyan kísérlet, amely az etnikumok és vallások közötti viszálykodás szítására, társadalmunk megosztására irányul, árulás, egész Oroszország elleni bűncselekmény" - fogalmazott Putyin.

Az elnök meglátása szerint a Nyugatnak "nincs szüksége egy olyan nagy, soknemzetiségű országra, mint Oroszország", mert a kultúrák és etnikumok sokszínűsége és egysége "egyszerűen nem illik bele a nyugati rasszisták és gyarmatosítók logikájába". "Ezért újrakezdték a régi nótát: Oroszország a népek börtöne, maga az orosz pedig rabszolganemzet" - mondta Putyin.

"Az orosz világ magában foglalja őseink minden nemzedékét és az utódainkat. Az orosz világ az ősi Oroszország, a Moszkvai Fejedelemség, az Orosz Birodalom, a Szovjetunió, és a modern Oroszország, amely világhatalomként visszaveszi, megerősíti és megsokszorozza szuverenitását" - hangoztatta.

Az orosz elnök szerint a szuverenitás Oroszország számára mindenekelőtt az állam és a nép szabadságát jelenti. Kifejezte meggyőződését, hogy az ország szuverenitásáért, az "igazságért" folytatott küzdelem nemzeti-felszabadító jellegű, mert, mint mondta, megvédi az oroszok biztonságát és jólétét, "azt a legfőbb történelmi jogot, hogy Oroszország - erős, független hatalom, ország-civilizáció - legyen".

Gondolatmenete szerint éppen Oroszország, az orosz világ az, amely, ahogyan annyiszor a történelem folyamán, elzárta az útját azoknak, "akik ma világuralomra, kizárólagosságra tartanak igényt". Állítása szerint az Oroszországi Föderáció nemcsak a saját, hanem az egész világ szabadságáért küzd.

Kifejezte meggyőződését, hogy ma már a "világ többsége" számára világos, hogy az egyetlen hegemón diktatúrája omladozóban van és "egyszerűen veszélyes másokra nézve". Érvelése szerint Oroszország "most élen jár egy igazságosabb világrend kialakításában".

"Szuverén, erős Oroszország nélkül nem létezhet tartós, stabil világrend" - mondta az orosz elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!