Putyin fontosnak tartja a Vatikánnal folytatott, konstruktív orosz párbeszédet

Külföld, 2017.08.23

Oroszország nagyra becsüli a Vatikánnal folytatott, kölcsönös bizalmon alapuló, konstruktív párbeszédet, és örül annak, hogy folytatódik az orosz ortodox és a katolikus egyház közötti dialógus - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán Szocsiban fogadta Pietro Parolin bíborost, a Szentszék államtitkárát.

Putyin méltatta, hogy következetesen megvalósulnak a közte és Ferenc pápa között létrejött megállapodások.

A Vatikán "miniszterelnöke" tolmácsolta az orosz elnöknek a katolikus egyházfő személyes üdvözletét, és megelégedettségét fejezte ki az egyházközi kapcsolatok fejlődésével, valamint az együttműködés megerősítését célzó kezdeményezésekkel kapcsolatban. Pozitív példaként emelte ki az orosz-vatikáni diplomáciai vízummentességről szóló megállapodás megkötését.

Parolin kardinális elismerően szólt az egyházközi kapcsolatok új dinamikájáról, amely egyebek között Ferenc pápa és a Kirill pátriárka tavalyi havannai találkozójában, valamint a Szent Miklós Bariban őrzött ereklyéinek Oroszországba szállításában mutatkozott meg. Utóbbi gesztusért Putyin elnök "Oroszország összes kereszténye" nevében köszönetet mondott az államtitkárnak és Ferenc pápának.

Az orosz államfő arról is szót ejtett, hogy a Vatikáni Múzeum kiállításának a Tretyakov Képtárban történt idei bemutatását követően 2018-ban a Vatikánban nyílik majd tárlat Az orosz művészet vallási öröksége: az ikonfestészettől az avantgárdig címmel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!