Putyin köszönetet mondott Szaúd-Arábiának az olajpiac stabilizálásáért

Külföld, 2017.05.30

Köszönetet mondott Rijádnak az olajpiac stabilizálásában játszott szerepéért Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden a Kremlben fogadta Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd herceget, szaúdi helyettes trónörököst, védelmi minisztert.

Putyin reményét fejezte ki, hogy a szaúdi uralkodó várható, "a történelemben legelső" oroszországi látogatása ösztönzőleg hat majd a kétoldalú államközi kapcsolatokra. Megkérte vendégét, hogy tolmácsolja személyes üzenetét Szalmán bin Abdel-Azíz királynak.

Arról, hogy a szaúdi uralkodó idén felkeresheti Moszkvát, elsőként, április 16-án Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke szólt a nyilvánosság előtt, amikor Rijádba látogatott.

Putyin a helyettes koronahercegnek hangsúlyozta, hogy az OPEC-országok és a szervezeten kívüli olajexportálók egyeztetett lépéseinek köszönhetően sikerül stabilizálni a szénhidrogének világpiacát. Az orosz elnök sikeresnek minősítette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, rámutatva, hogy azok egy visszaesési periódust követően idén 130 százalékkal nőttek.

Az orosz elnök méltatta, hogy a két ország védelmi tárcái között politikai kapcsolattartás alakult ki, és hogy Moszkva és Rijád együttműködik "a bonyolult helyzetek, egyebek között a szíriai konfliktus rendezésében".

Mohamed bin Szalmán herceg kijelentette, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország között nincs ellentét az olajpiacon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!