Putyin látogatást tett az óhitű ortodoxok moszkvai vallási központjában

Külföld, 2017.05.31

Az orosz ortodox egyházban három és fél évszázada bekövetkezett szakadás óta Vlagyimir Putyin személyében szerdán először kereste fel orosz államfő az óhitűek templomát a moszkvai Rogozsszkaja szlobodában.

Putyin találkozott Kornyilijjel, az orosz óhitű ortodox egyház metropolitájával, és megtekintette az óhitűek (raszkolnyikok) katedrálisát, valamint a kultúrájukat bemutató kiállítást. A látogatást a hívők a Moszkovszkij Komszomolec című napilap beszámolója szerint hitük teljes körű legalizációja jeleként tekintették.

"Az óhitűség az igazi pravoszláv hit, amely Vlagyimir fejedelem közvetítésével érkezett a földünkre, és mi szentül őrizzük a hagyományokat. Bízunk benne, hogy ezek nemcsak a múltat, hanem államunk jövőjét is jelentik" - mondta az elnöknek a villanyáram használatától is elzárkózó vallási közösség vezetője.

A metropolita arra kérte az elnököt, hogy Oroszországban állami szinten emlékezzenek meg Avvakum protopópáról, az egyházszakadás konzervatív vezéralakjáról, akit "az orosz irodalom atyjának" nevezett. Kérte továbbá az óhitűek egyházi épületeinek visszaszolgáltatását, ami a szinódusi ortodox egyház esetében régóta megkezdődött, valamint azt, hogy az állam osszon földet a Dél-Amerikából visszatelepülő raszkolnyikok között.

Kornyilij, aki 2005 óta az óhitűek vallási vezetője, március 16-án, a Kremlben járva hívta meg Putyint a közösségbe.

Az oroszországi ortodox egyházon belül az óhitűek és az újhitűek között a 17. században következett be szakadás, mivel Nyikon pátriárka, Alekszej Mihajlovics cár segítségével, a vallást megreformálva, visszatért az eredeti bizánci keresztény dogmákhoz. Az ellenálló óhitűek üldöztetés alanyaivá váltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!