Putyin támogatja a csecsen melegek ügyének kivizsgálását

Külföld, 2017.05.05

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz emberi jogi ombudsmannak azt a kérését, hogy alakuljon tárcaközi munkacsoport a Csecsenföldön - a híradások szerint - üldözött melegekkel szemben alkalmazott bánásmód kivizsgálására.

Putyin akkor beszélt erről, amikor pénteken a Kremlben fogadta Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost. Az elnök megígérte: beszélni fog a főügyésszel és belügyminiszterrel "a jól ismert értesülések vagy pletykák" ügyében, vagyis arról, hogy "mi történik Észak-Kaukázusban a nem hagyományos nemi orientációjú" emberekkel.

Moszkalkova kezdeményezte, hogy a tárcaközi munkacsoportot Oroszország központi területén, ne pedig Csecsenföldön hozzák létre.

Angela Merkel német kancellár kedden Szocsiban kijelentette, hogy kétoldalú tárgyalásuk során a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. A nemzetközi tiltakozást kiváltott ügyben a csecsen hatóságok rágalomnak minősítették a lap által közölteket, az állítva, hogy a köztársaságban nem élnek melegek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!