Rekordon a brit Munkáspárt vezetőjének támogatottsági előnye

Külföld, 2024.01.30

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint 13 százalékpontos - a jelenlegi parlamenti ciklusban még soha nem mért - támogatottsági előnyre tett szert Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnökkel szemben.

Az Ipsos közvélemény-kutató csoport az Evening Standard című londoni napilap megbízásából 1003 ember bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálatában kimutatta, hogy a politikai pártok vezetői közül a választók 39 százaléka tartja Starmert a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatok ellátására, Sunakról 26 százalék vélekedett ugyanígy.

Starmer támogatottsági előnye október óta 4 százalékponttal nőtt, és Sunak csaknem másfél évvel ezelőtti hivatalba lépése soha nem volt olyan nagy, mint most.

Az Ipsos kimutatása szerint a Labour egésze ennél is sokkal jelentősebb, 22 százalékpontos előnnyel vezet a 2010 óta kormányon lévő konzervatívok előtt: a felmérésbe bevont választók 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Munkáspártra kíván szavazni, a Konzervatív Pártra 27 százalék adná a voksát.

A Munkáspárt választói támogatottsága egyetlen hónap alatt 8 százalékponttal, a konzervatívokkal szembeni támogatottsági előnye 5 százalékponttal nőtt.

Az Ipsos felmérésébe bevont választók 78 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a konzervatív párti kormány munkájával, az elégedettek aránya mindössze 13 százalék.

Rishi Sunak miniszterelnök tevékenységéről a közvélemény-kutatás résztvevőinek 20 százaléka nyilatkozott elégedetten, 66 százalék kedvezőtlen véleményt nyilvánított.

A megkérdezett választók 60 százaléka nemmel, 19 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Konzervatív Párt megérdemelne-e egy újabb választási győzelmet, és 69 százalék nyilatkozott úgy, hogy eljött a kormányváltás ideje.

A brit törvények alapján a következő parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy a konzervatív párti kormányfő még az idei évre kijelöli az időpontot.

Rishi Sunak a minap, újságírók kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: munkáját "arra a feltételezésre" alapozza, hogy a választások az idei év második felében lesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!