Rekordon a Munkáspárt választási győzelmét valószínűsítők aránya a brit Konzervatív Párt tagjai között

Külföld, 2023.12.10

A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint rekordra emelkedett a kormányzó brit Konzervatív Párt tagságán belül azoknak az aránya, akik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyértelmű győzelmét valószínűsítik a jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokon.

A ConservativeHome online politikai fórum 819 párttag részvételével elvégzett reprezentatív vizsgálata szerint a tagság 62,42 százaléka tartja a következő választások legvalószínűbb kimenetelének azt, hogy a Munkáspárt többséget szerez a londoni alsóházban.

A válaszadók alig 5,74 százaléka számít arra, hogy a választások után is a Konzervatív Párt frakciója lesz többségben, és mindössze 1,95 százalék valószínűsíti, hogy a 2010 óta kormányzó konzervatívok vezetésével koalíciós kormány alakulhat meg jövőre.

Kisebbségi konzervatív kormány megalakulását a felmérés résztvevőinek 7,08 százaléka tartja lehetségesnek.

A ConservativeHome hangsúlyozta: most emelkedett először 60 százalék fölé a Konzervatív Párt tagságán belül azoknak az aránya, akik egyértelmű munkáspárti győzelmet jósolnak a következő parlamenti választásokra.

A Konzervatív Párt támogatottsága az országos választói felmérések szerint is elmarad a Munkáspártétól: a YouGov brit közvélemény-kutató csoport friss felmérése alapján a konzervatívokra 22 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

A 2019-ben megtartott legutóbbi országos parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Johnson azonban tavaly júliusban lemondott pártvezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt szigorú korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek.

A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, és ez is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy mélypontra süllyedt a konzervatívok választói támogatottsága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!