Rekordra nőtt az illegális határátlépések száma az Egyesült Államok déli határán 2023 decemberében

Külföld, 2024.01.27

Rekordszámú ember próbált meg bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felöl 2023 decemberében - derül ki a szövetségi határőrizet szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adataiból.

A szövetségi Vám és Határvédelem (Custom and Border Protection - CBP) adatai szerint a 302 034 emberből mintegy 250 ezret a zöldhatáron tartóztattak fel, a többiek egy internetes alkalmazáson keresztül jelentkeztek az amerikai hatóságoknál, hogy be akar jutni az országba.

Az amerikai eljárásrend szerint az érvényes okmányok nélkül érkezőknek joga van menedékkérelmet benyújtani. A tömeges érkezések miatt a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy a kérelmeket gyorsan feldolgozzák, ezért a legtöbb embert egy egyedi méltányosságot lehetővé tevő szabály alapján beengedik az országba.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az Egyesült Államokon belül.

Az érkezők legnagyobb számban Texas felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet. Greg Abbott, republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példanélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról, és bevándorlási reformokról. Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat alapján, amennyiben az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot, - heti átlagban napi 5 ezret -, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke Mike Johnson azt jelezte, hogy az valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amit minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy annak végrehajtására kötelezettséget vállal, amennyiben a kongresszus elfogadja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!