Rendőrség: Edward Heath volt brit kormányfőt "ma gyanúsítottként hallgatnák ki" gyermekmolesztálási ügyekben

Külföld, 2017.10.05

Ha élne, gyanúsítottként hallgatnák ki Edward Heath néhai konzervatív párti brit miniszterelnököt az ellene felmerült, gyermekek elleni szexuális támadásokról szóló vádak alapján - közölte csütörtökön a rendőrség.

Heath 2005-ben, 89 évesen meghalt. Az angliai Wiltshire megye rendőrkapitányságának területileg illetékes nyomozóhatósága két éve indított vizsgálatot, miután számos bejelentés érkezett arról, hogy az egykori nagytekintélyű konzervatív politikus fiatal felnőttek, fiatalkorúak és gyermekkorú fiúk ellen követett el szexuális bűncselekményeket az elmúlt évtizedekben.

A rendőrségi jelentés szerint a bejelentések közül hét veti fel olyan súlyosságú bűncselekmény gyanúját, amelyek alapján indokolt lenne Heath kihallgatása gyanúsítottként.

A volt kormányfő terhére rótt esetek 36 éves időszakot ívelnek át. A rendőrség csütörtöki ismertetése szerint Heath ellen 40 ember tett bejelentést összesen 42 szexuális bűncselekmény ügyében. A feljelentők szerint a volt brit kormányfő e bűncselekményeket 1956 és 1992 között követte el.

Abban a hét bejelentésben, amelyet a csütörtökön ismertetett vizsgálati jegyzőkönyv kiemelt, a legkorábbi eset 1961-ben történt. E feljelentés szerint abban az évben Heath egy 11 éves fiút erőszakolt meg. A többi bejelentett eset fiatalkorú sértettjei közül a legidősebb 16 éves volt.

A Wiltshire megyei rendőrség mindazonáltal nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a vizsgálati jelentés "sem bűnösséget, sem ártatlanságot nem vélelmez", csak bizonyítékokat mérlegel és ezekből jut arra a következtetésre, hogy a néhai miniszterelnököt hét bejelentés ügyében gyanúsítottként hallgatnák ki a mai rendőrségi eljárásrend alapján.

Edward "Ted" Heath több mint fél évszázadon át, 1950-tól 2001-ig volt alsóházi képviselő. Heath 1970 és 1974 között nem egészen négy évig volt miniszterelnök, de e viszonylag rövid mandátum alatt megadatott neki, hogy több - főleg Franciaország ellenállásán elbukott - próbálkozás után ő vezethette be Nagy-Britanniát 1973-ban az Európai Gazdasági Közösségbe, a mai Európai Unió elődjébe.

Edward Heath - aki világklasszis vitorlásversenyzőként is hírnevet szerzett - soha nem nősült meg, és már életében keringtek híresztelések szexuális irányultságáról, de ezeket a pletykákat semmiféle bizonyíték nem támasztotta alá. Miniszterelnöki hivatalának egykori stábfőnöke, Robert Armstrong sokszor idézett nyilatkozatában úgy fogalmazott: soha nem érzékelte a leghalványabb jelét sem annak, hogy Heath "akár férfiak, akár nők, akár gyerekek iránt" bármiféle szexuális érdeklődést tanúsított volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!