Részt vesz Katalin walesi hercegnő a brit uralkodó júniusi hivatalos születésnapi rendezvénysorozatán

Külföld, 2024.03.05

Részt vesz Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége III. Károly király júniusi hivatalos születésnapi rendezvénysorozatán - közölte kedden a brit védelmi minisztérium. Udvari illetékesek azonban nem erősítették meg a kormányzati bejelentést.

A Kensington-palota - Vilmos és Katalin londoni hivatala - január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn tervezett hasüregi műtétet hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás valószínűtlennek nevezte, hogy a walesi hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból, és azóta a család windsori rezidenciáján lábadozik.

A Kensington-palota azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, jóllehet azt hangsúlyozta, hogy Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelték.

A walesi hercegnő tavaly december óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt. Állapotáról a brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken számtalan találgatás kering, de a palota ezek közül egyet sem erősített meg, és az udvar részéről nem hangzott el utalás arra sem, hogy mikorra várható Katalin első nyilvános programja.

A brit védelmi minisztérium azonban kedden közzétette III. Károly király idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepel, hogy a walesi hercegnő jelen lesz a Trooping the Colour nevű színpompás katonai felvonulás június 8-án esedékes formális főpróbáján.

A hercegnő műtétje óta ez az első olyan hivatalos bejelentés, amely arról szól, hogy a trónörökös felesége jelen lesz egy nyilvános programon.

A védelmi tárca bejelentésében szerepel az is, hogy a király részt vesz a fő születésnapi ünnepségen, amely a nyilvános főpróba után egy héttel, június 15-én lesz.

A belépőjegyek árusítása mindkét eseményre megkezdődött.

A 75 esztendős III. Károlyt ugyancsak január óta daganatos - de közelebbről nem részletezett jellegű - megbetegedéssel kezelik. A diagnózis óta ő sem vesz részt nyilvános programokon, és az udvar kedd estig nem erősítette meg hivatalosan a londoni védelmi minisztérium bejelentését arról, hogy Katalin és Károly egyaránt jelen lesz a nagyszabású júniusi születésnapi parádén.

A BBC közszolgálati médiatársaság által idézett udvari illetékesek közölték, hogy a tárca a bejelentés előtt nem konzultált velük.

A Kensington-palota és a Buckingham-palota - Károly londoni hivatala - egyaránt hangsúlyozta: egyelőre nincs is abban a helyzetben, hogy megerősíthesse a hercegnő és a király részvételét bármilyen nyilvános eseményen, tekintettel arra, hogy Katalin továbbra is lábadozik, Károly pedig kezeléseket kap daganatos betegségére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!