RMDSZ-szakpolitikus: hatékonynak bizonyult a román nyelv sajátos tanterv szerinti oktatása a magyar osztályokban

Külföld, 2024.02.05

Romániában hatékonynak bizonyult a román nyelv sajátos tanterv szerinti oktatása a magyar tannyelvű osztályok számára, és folyamatban van a konzultáció a pedagógusokkal, hogy hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni - mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatásért felelős ügyvezető alelnöke a Transtelex hírportálnak nyilatkozva.

Mihályfalvi Katalin az erdélyi magyar hírportálon hétfőn megjelent interjúban elmondta: a magyar nyolcadik osztályos diákok román nyelv és irodalom vizsgákon elért eredményeiben 2018-tól, ha nem is látványos, de folyamatos javulás észlelhető. 2018-ban 53 százalék volt azoknak a magyar diákoknak az aránya, akik elérték a romániai közoktatásban átmenőnek számító ötösön felüli jegyet, míg 2022-ben ez csaknem 60 százalékuknak sikerült.

Hozzátette: ez az arány növekedni fog, mert az új innovatív tantervek új módszereket követelnek, melyekre át kell állniuk a pedagógusoknak.

"Fel kell nőjön egy generáció, hogy lássuk ezek hatékonyságát, illetve eredményekben mérni is tudjuk ezt. Nem történik meg azonnal a változás" - fogalmazott Mihályfalvi Katalin.

A tisztségbe szeptemberben választott kolozsvári biológiatanár a riporter kérdésére megerősítette, hogy az új román tanügyi törvény ugyan lehetővé teszi a magyar diákok román nyelvtanulását segítő programok finanszírozását, de ehhez még ki kell dolgozni a módszertant. Közölte: az RMDSZ oktatási főosztálya is tervez a román nyelv elsajátítását segítő román táborokat, cserediákprogramokat.

A szórványoktatásról szólva kifejtette: a húsz évvel ezelőtti helyzethez képest sokkal kevesebb helyen történik "szimultán oktatás", amikor különböző évfolyamok diákjai egyetlen osztályba összevonva tanulnak.

"Részben ez annak köszönhető, hogy sok szórványkollégium jött létre, részben pedig az iskolabuszprogramoknak és délutáni ingyen ebéd programoknak. Ezek esélyegyenlőséget biztosítanak a vidéki és városi diákok számára" - értékelt Mihályfalvi Katalin.

A korábban szórványtelepülésen is oktató pedagógus elmondta: régebben is lehetett pénzre pályázni az ingázók támogatásához, de sok esetben nem volt jármű, amely szállította volna őket. "Ehhez képest azért óriási a fejlődés, mert sok helyen vagy kormánytámogatásból, vagy a Rákóczi Szövetség programja által megoldották az iskolabusz problémáját" - mondta.

A Transtelex szexuális oktatással kapcsolatos kérdésére - melyre jelenleg Romániában a 8. osztályban, szülői engedéllyel van lehetőség - elmondta: ezt, bár nem ezen a néven, már korábban szükségesnek tartja, jómaga már az ötödik osztálytól tart ezzel kapcsolatos felvilágosítást osztályfőnöki órán.

A riporter a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonánál történt tragikus baleset kapcsán a magyar iskolák épületeinek állapotára is rákérdezett. Mihályfalvi Katalin elmondta: ez eddig is prioritás volt az RMDSZ számára, magyar állami támogatással vagy a román kormány támogatásával sok ingatlant újítottak fel, sok új épület van és folyamatosan történnek beruházások.

"Amire fokozottan oda kell még figyelni, az az, hogy egy ilyen építkezési folyamatban meddig tart az építő cég felelőssége, és meddig az iskolaigazgatóé, ha az épület nem állami tulajdon" - fogalmazott az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!