Román áldozatai is vannak a Kongói DK-ban zajló harcoknak

Külföld, 2024.02.08

A bukaresti hatóságok tudomása szerint két román állampolgár meghalt, további négy pedig megsebesült a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló harcok során - közölte csütörtökön a román külügyminisztérium.

A tárca szerint a megerősítés a több intézmény részvételével megalakult bukaresti válságstábtól számazik, amely a nap 24 órájában figyelemmel követi az afrikai országban kialakult helyzetet, saját csatornáin keresztül próbálja ellenőrizni a konfliktusövezetből érkező információkat, és keresi a módját annak, hogy támogatást biztosítson az esetleg bajba jutott román állampolgároknak.

A minisztérium ugyanakkor azt is felidézte: már korábban eltanácsolt minden román állampolgárt attól, hogy a Kongói DK-ba utazzon az országban uralkodó, rendkívül ingatag biztonsági helyzet miatt.

A román áldozatokról szóló sajtóértesülésekre csütörtökön a kormányszóvivő is reagált. Újságírói kérdésre válaszolva Mihai Constantin azt mondta: biztos benne, hogy Marcel Ciolacu kormányfő ismeri a helyzetet, ugyanakkor leszögezte, hogy olyan román állampolgárokról van szó, akik magánszerződések alapján vállaltak szerepet a Kongói DK-ban.

"Ehhez a román államnak, az esetleges konzuli segítségnyújtástól eltekintve, semmi köze" - hangsúlyozta a bukaresti kormányszóvivő.

A román média úgy tudja, hogy a román áldozatok a Kongói DK kormányerőit kiképző - volt hivatásos katonákból, egykori idegenlégiósokból álló - zsoldoskülönítmények tagjai, akik az M23 nevű milícia harcosaival folytatott összecsapások során sebesültek meg, illetve vesztették életüket.

Az elmúlt hetekben az M23 harcosai fokozták támadásaikat Észak-Kivu tartományban, ahonnan távozni készül a helyi ENSZ-misszió (MONUSCO). Több ezer ember kényszerült elmenekülni, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerdai jelentése szerint körülbelül 2500 ember keresett menedéket a szervezet egyik mwesói kórházában.

Az ENSZ békefenntartásért felelős főtitkárhelyettese a békefenntartó csapatok mielőbbi megerősítését szorgalmazta a Kongói DK erőszak által sújtott tartományaiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!