Románia a szökevényekkel fizetteti meg hazahozataluk költségét, ha az igazságszolgáltatás elől külföldre menekülnek

Külföld, 2024.05.14

Romániában a szenátus után a képviselőház is elfogadta azt a törvénytervezetet kedden, amelynek alapján az igazságszolgálatatás elől külföldre menekülő szökevényekkel perköltség címén hazahozataluk költségeit is megfizettetik.

Az egyhangúlag elfogadott törvénykezdeményezés a nemzetközi bűnügyi együttműködést szabályozó 2004/302-es törvényt módosítja, és úgy rendelkezik, hogy a büntetőeljárás nyomozati vagy bírósági szakaszában külföldre menekülő terheltek esetében hazaszállításuk költségeit beleszámítják a perköltségekbe.

A jogerős ítéletben megszabott büntetés letöltése elől külföldre menekülők esetében polgári peres eljárással hajtják be a hazaszállításukkal járó költségeket. Az ilyen ügyeket gyorsított eljárással tárgyalják - írja elő a kihirdetésre váró törvénytervezet.

Románia tavaly mintegy 10 millió lejt - 780 millió forint - költött a kiadatási eljárásokra és a külföldre szökött elítéltek hazahozatalára.

A bukaresti parlamentben nem ez az első "szökevénytörvény". Egy korábban már elfogadott, de hónapok óta alkotmányossági kontrollra váró jogszabály szerint 6 hónaptól 3 évig terjedő halmazati büntetés róható ki azokra a jogerősen elítélt vádlottakra, akik 7 napon belül nem jelentkeznek a rendőrségen, hogy megkezdjék büntetésük letöltését. Ez ellen a legfelsőbb bíróság emelt alkotmányossági óvást, az alkotmánybíróság pedig már négy alkalommal elhalasztotta a döntést.

A "szökevénytörvényeket" azt követően terjesztették a bukaresti parlament elé, hogy korrupcióért elítélt tucatnyi volt tisztségviselő - köztük számos közismert politikus - keresett és talált már menedéket külföldön. Olaszország megtagadta például a négy évre ítélt Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egykori főügyészének kiadatását, Görögország nem tette lehetővé a több mint tíz évre ítélt Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármester, Szerbia pedig a több korrupciós ügyben megvádolt Sebastian Ghita volt szociáldemokrata parlamenti képviselő és médiamágnás kiadatását.

A legutóbbi "hírességnek" azonban nem volt ilyen szerencséje: a Romániában korrupcióért tavaly novemberben elítélt és hamis útlevéllel külföldre szökött Catalin Chereches volt nagybányai polgármestert a német igazságszolgáltatás rekordidő alatt kiadta Romániának, és március óta román büntetésvégrehajtási intézetben tölti ötéves börtönbüntetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!