Romániában ellenzéki pártok létrehozták az Egyesült Jobboldal Szövetséget

Külföld, 2023.12.18

Romániában Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) néven alakult ellenzéki összefogás három párt, a néhány hónapos kormányzati szerepvállalás után ellenzékbe vonult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a parlamentből kiszorult, Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) három évtized után kilépett, Ludovic Orban volt kormányfő által alapított Jobboldal Ereje (FD) részvételével.

A három pártelnök hétfőn közös sajtóértekezleten jelentette be, hogy összefogásukkal életképes jobboldali alternatívát akarnak nyújtani a jövő évi választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a PNL által két éve létrehozott nagykoalícióval szemben, és közös jelöltlistával indulnak a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Catalin Drula, az USR elnöke szerint a PNL éléről államfővé választott Klaus Iohannis köztársasági elnök példátlan méretű csalással segítette hatalomra a baloldalt, amikor "a PNL-re adott jobboldali voksokat a PSD zsákjába tette". Úgy értékelte: a "lopásra és hazugságra berendezkedett" PSD-PNL nagykoalíció csődbe vezeti az országot, de a választókat nem lehet becsapni, és immár létrejött az "igazán liberális" alternatíva is, amire voksolhatnak.

Eugen Tomac európi parlamenti képviselő, a PMP elnöke kifejezte meggyőződését, hogy az újonnan létrejött ADU 2024-ben az összes választást megnyeri. Mivel a három párt szövetsége "értékközösségen, a hozzáértésen és a valódi teljesítményen alapul", szerinte kizárt, hogy ne járjon sikerrel.

Ludovic Orban, az FP elnöke szerint az ADU a választókat, nem a pártnomenklatúrát szolgálja, a magánszektort és a munkavállalókat támogatja, nem az állami bürokráciát, és nem a közpénzeken való élősködést, amelyet szerinte a PSD és a PNL gyakorol.

A közvélemény-kutatások szerint az USR a 2020-as választásokon elért 15 százaléknál gyengébb, 12 százalék körüli támogatásra számíthat, ha önállóan indul a jövő évi választásokon.

Az 50 polgármesterrel és két EP-képviselővel rendelkező PMP 4,9 százalékkal esett ki a 2020-as voksoláson a parlamentből, de a mostani felmérések alig 0,7 százalékos támogatottságot jósolnak számára.

Ludovic Orban 15 szenátor- és képviselőtársával együtt fordított hátat a PNL-nek, amikor kilépett az európai néppárti tagsággal rendelkező történelmi pártból, de területi szervezettsége elmarad a szövetségeseiétől.

Jövőre júniusban EP-választásokat, ősszel pedig önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is tartanak Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!