Romániában munkabeszüntetéssel és túlbuzgósággal adnak hangot bérköveteléseiknek a helyi közigazgatási alkalmazottak

Külföld, 2024.03.18

Romániában hétfőtől napi kétórás munkabeszüntetéssel és a bürokratikus előírások "túlbuzgó" betartásával adnak hangot bérköveteléseiknek a helyi közigazgatásban dolgozók - közölte több mint 3000 község- és városháza alkalmazottainak érdekképviselete, a Columna-SCOR szakszervezeti szövetség.

A SCOR a kormányhoz intézett átiratában rámutat: a január 31-i első, kétórás figyelmeztető sztrájkján több mint 800 községháza csaknem 11 ezer alkalmazottja szüntette be a munkát, és február 5-ére a szakszervezet általános sztrájkot helyezett kilátásba, amit a munkaügyi miniszter február 1-jén tett béremelési ígéreteire alapozva elnapoltak, de azóta sem történt ügyükben előrelépés.

Az érdekképviselet hathetes türelmi idő után a tiltakozó megmozdulások újrakezdéséről döntött. Az átirat szerint a SCOR szakszervezet csaknem 19 ezer tagja vesz részt a hét végéig tartó figyelmeztető sztrájkban. A kétórás munkabeszüntetést nem előre meghatározott, hanem naponta változó idősávban tartják, a polgárok beadványaira és kérvényeire csak 30 (adott esetben 15) nap múlva, vagyis a törvény által megszabott határidő lejártakor válaszolnak.

Amennyiben a kormány továbbra sem tesz lépéseket a helyi közigazgatásban dolgozók bérének emelése érdekében, a szakszervezet általános munkabeszüntetést hirdet a június 9-i önkormányzati választások időszakában - figyelmeztet az érdekképviselet.

Az érdekképviselet az ellen tiltakozik, hogy a községi polgármesteri hivatalok mintegy 60 ezer alkalmazottjának 2021 óta nem nőtt a fizetése. A bukaresti kormány a tavalyi év végén hozott takarékossági intézkedések részeként ismét befagyasztotta az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket, ezért az alkalmazottak fizetése sem növekedhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!