Romániában márciustól jelentősen nőttek a bérek az egészségügyben és az oktatásban

Külföld, 2018.03.01

Romániában március 1-jétől jelentősen nőttek a bérek az egészségügyben, ahol az emelkedés a nettó 122 százalékot is elérheti, a tanárok átlagban 20 százalékkal keresnek többet.

A béremelést Viorica Dancila miniszterelnök jelentette be a csütörtöki kormányülés elején. Kifejtette: az általa vezetett kormány számára fontosak az orvosok és a tanárok, hiszen nagymértékben tőlük függ Románia fejlődése. Mint mondta, ezzel a béremeléssel végre elmondható, hogy a rendszerváltozás óta először az oktatás és az egészségügy valóban nemzeti prioritássá vált, ami a bérek mértékében is tükröződik.

A kormányfő hozzátette: ettől az intézkedéstől elsősorban azt remélik, hogy jelentősen csökkenti az elvándorlást az orvosok és tanárok körében.

A béremelés a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény eredménye. A növekedés elsősorban az egészségügyben dolgozóknál, pontosabban az orvosok és az asszisztensek esetében kimagasló, ugyanis az ő bérüket már most a 2022-es év bértáblája alapján számolják ki - magyarázta a miniszterelnök.

A bértörvény a következő öt évre több lépcsőben irányoz elő béremelést. A fizetések fokozatos növekedése mellett a jogszabály célja volt méltányos egyensúlyt kialakítani a túl nagy közalkalmazotti bérkülönbségek esetében.

Romániában lassan több mint egy évtizede kihívást jelent az orvosok elvándorlása, a hatóságok becslése szerint jelenleg 15 700 román orvos dolgozik külföldön.

Tavaly a teljes közszférában átlagban 20 százalékkal nőttek a bérek, amelyek a hazai bruttó termék (GDP) 8,3 százalékát tették ki a 2016-ban jegyzett 7,5 százalék után Az idén várhatóan a GDP 8,9 százalékát költik bérekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!