Romániai népszavazás - A kormánypártok nem vesznek részt a kampányban

Külföld, 2018.09.26

Nem vesznek részt a román kormánypártok a család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt romániai népszavazás kampányában: erről a szexuális kisebbségek jogaiért aggódó európai pártcsaládjukat biztosították szerdán a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció vezető tisztségviselői.

A Brüsszelben tárgyaló Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) EP-frakciója előtt jelentette ki, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogja kampánnyal befolyásolni a választók döntését, mindössze azt tekinti kötelességének, hogy elmagyarázza, "miről lesz szó a referendumon". A kormányfő azt is leszögezte Brüsszelben, hogy a "népszavazás nem valamely szexuális orientáció ellen irányul".

Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik román kormánypárt, a szabadelvű ALDE elnöke szerdai bukaresti sajtóértekezletén elmondta: őt is a férfi és a nő házasságaként értelmezett alkotmányos családmeghatározásról, illetve az erről kiírt népszavazásról kérdezték az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjában. Beszámolója szerint Brüsszelben azt ígérte pártcsaládjának, hogy az ALDE nem vesz részt a kampányban, híveit lelkiismereti voksolásra buzdítja, a népszavazás után pedig "valószínűleg" az élettársi szerződés bevezetéséről fog törvénytervezetet előterjeszteni.

A bukaresti kormánykoalíció korábban teljes mellszélességgel felsorakozott a "hagyományos család védelmében" meghirdetett polgári kezdeményezése mellett, amelyhez több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet. Álláspontjuk árnyalása azért is meglepő, mert a koalíciónak csaknem másfél évi munkájába került úgy módosítani a népszavazási törvényt, hogy politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő ne szólhasson bele egy alkotmánymódosító referendum kiírásába.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök is az utóbbi időszakban minden megtett azért, hogy az alkotmánymódosítást a PSD politikai sikereként mutathassa fel. Tavasszal például még azt tervezte, hogy a "hagyományos család" támogatása érdekében hívja össze egy nagyszabású demonstrációra a PSD szimpatizánsait, akik végül az ügyészségi visszaélések elleni tiltakozásul vonultak utcára júniusban.

Romániában október 6-án és 7-én rendezik meg azt az alkotmánymódosító népszavazást, amely úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő" házasságán" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a "házastársak" fogalom
szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!