Romániai tevékenysége miatt elvesztette fenntarthatósági erdőgazdálkodási védjegyét az osztrák Schweighofer faipari vállalat

Külföld, 2017.02.17

Nem használhatja többé a Romániában több fűrészüzemet is működtető osztrák Holzindustrie Schweighofer a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) védjegyét, miután környezetvédők azzal vádolták a vállalatot, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában.

A román sajtó a zöld aktivisták győzelmeként számolt be a felelős erdőgazdálkodást tanúsító nemzetközi szervezet pénteki döntéséről. A környezetvédők több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek össze ahhoz az internetes petícióhoz, amelyben a Schweighofer FSC-tanúsítványának megvonását követelték.

Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója a Maszol.ro portálnak elmondta, a lépés azt jelenti, hogy a fafeldolgozó ezzel a bizonylattal nem szállíthat fát sehová a piacon.

"A nyugati piac nagy részén ha bárki látja ezt a bizonylatot a termékeken, tudja, hogy abban a cégben meg lehet bízni, valóban tesz a fenntarthatóságért. Ezentúl viszont az osztrák fafeldolgozó nem használhatja ezt a logót, így a felhasználók fele is nagyon kemény jelzés, hogy gondolják meg, honnan vásárolnak" - magyarázta Csibi Magor.

A lap felidézte: a nemzetközi sajtóban több tényfeltáró riport látott napvilágot arról, hogy a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor a rönkfa-mérésnél nem elfogadott módszereket használ.

A Holzindustrie Schweighofer pénteken közleményben jelezte, az FSC döntése arra ösztönzi a vállalatot, hogy még intenzívebbé tegye romániai ellenőrző rendszereit. A cég jelezte "továbbra is elkötelezett marad" az illegális fakitermelés elleni harcban Romániában, annak ellenére, hogy nem végez erdőkitermelési műveleteket és idén további egymillió eurót fektet be Romániában a beszerzési lánc biztonságosabbá tételéhez, az FSC-tanúsítvány visszaszerzése reményében.

A Newmoney.ro portál szerint a romániai fűrészáru 71 százalékát - évi 1,2 millió köbméternyi fűrészárut - a Schweighofer állítja elő öt romániai üzemében, amelyek 3500 embernek adnak munkát, közvetve pedig további tízezer munkahelyet hoztak létre.

A Schweighofer 2015-ben a Kovászna megyei Rétyen (Reci) is elindított egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket, akik attól tartanak, hogy a hatalmas kereslet gyorsítani fogja a térség erdeinek letarolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!