Romlott az üzleti hangulat a német vegyiparban decemberben

Külföld, 2024.01.22

Decemberben romlott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi vegyipari ágazati üzleti hangulatindexe.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján közzétett összefoglaló alapján a németországi vegyipari vállalatok üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 15,2 pontra csökkent a novemberi mínusz 13,0 pont után.

Bár úgy tűnik, hogy a német vegyipar már elérte a mélypontot, még mindig semmi jele a közelgő fellendülésnek" - nyilatkozta Anna Wolf, az ifo intézet iparági szakértője.

A németországi vegyipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor decemberben mínusz 15,8 pontra, tavalyi éves csúcsára emelkedett a novemberi mínusz 19,2 pontot követően, ezt a javulást ugyanakkor ellensúlyozta az, hogy a vegyipari ágazat vállalatainak üzleti várakozásai jelentősen romlottak, az indikátor mínusz 14,6 pontra zuhant az előző havi mínusz 6,5 pontról.

A németországi vegyipari vállalatok rendelésállományukat is kedvezőtlenebbül ítélték meg, mint egy hónappal korábban: a mutató a novemberi mínusz 37,6 pontról mínusz 39,7 pontra esett decemberben.

Emellett a német vegyipari vállalatok exportlehetőségeiket is negatívabban értékelték, az indikátor a novemberi plusz 1,9 pontról mínusz 7,8 pontra romlott decemberben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a német vegyiparban a vállalatok pesszimizmusa a munkaerő-tervezésben is megmutatkozik: a várakozások etekintetben a 2008-2009-es pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szinten álltak decemberben.

A német vegyipar további munkahelyek megszűnésével nézhet szembe - kommentálta az eredményeket Anna Wolf.

Az új megrendelések hiánya miatt az iparban számos vállalat arra készül Németországban, hogy kevesebb munkaerővel kell majd beérnie. Ez különösen igaz az energiaintenzív iparágakra.

Az ifo felmérésének adatai szerint decemberben Németországban a többi energiaintenzív iparágban is romlott az üzleti hangulat, a fémtermékek gyártásával foglalkozó vállalatok üzleti hangulatindexe például mínusz 15,3 pontról mínusz 24,5 pontra, tavalyi éves mélypontjára zuhant.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!