TV műsor

Sigmar Gabriel: Németország nem válaszol a török provokációkra

Külföld, 2017.03.17

Németország nem válaszol "ellenprovokációkkal" a török kormány provokációira - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Der Spiegel című hírmagazinnak.

A lap szombati - digitális formátumban péntek este megjelent - számában közölt interjúban a német diplomácia vezetője arra a felvetésre, hogy a reakció elmaradása erősíti a mai Németországot a náci rezsimmel összehasonlító és Angela Merkel kancellárt terroristák támogatásával vádoló Recep Tayyip Erdogan török államfőt, azt mondta, hogy éppen ellenkező a helyzet: "ha mindig teljes erővel válaszolunk a provokációkra, akkor csak a török államfőnek segítünk, akinek szüksége van egy ellenségképre a választási kampányhoz".

Erdogan azt akarja elérni, hogy felmutathassa választóinak: az egyik oldalon a "megalázott Törökország" áll, a másikon pedig "az orrát magasan hordó Nyugat". A német kormánynak nem szabad hozzájárulnia e "barát-ellenség séma" erősítéséhez - mondta Sigmar Gabriel.

Ugyanakkor élesen bírálta is a török államfőt, mindenekelőtt a Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítója, Deniz Yücel letartóztatásával kapcsolatban. Mint mondta, a tervezett alkotmánymódosítás súlyos aggodalmat kelt a jogállamisággal és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.

"Ha Törökország valóban jogállam, ahogyan Erdogan úr állítja, akkor hogyan fordulhat elő, hogy már a bírósági eljárás kezdete előtt tudhatja és ki is mondhatja, hogy Deniz Yücel terrorista és kém" - vetette fel Sigmar Gabriel.

Megjegyezte, hogy Binali Yildirim török miniszterelnök ígérete ellenére a Die Welt német-török kettős állampolgárságú újságírója továbbra sem veheti igénybe a német állam konzuli segítségét. "Csalódást keltő lenne, ha nem lehetne megbízni a török miniszterelnök adott szavában" - mondta a német külügyminiszter.

Sigmar Gabriel megerősítette kormánya álláspontját, miszerint a török politikusok kampányolhatnak Németországban a tervezett alkotmánymódosítás mellett, de csak akkor, ha betartják a német törvényeket. Így például a büntetőtörvénykönyv 90. paragrafusát, amelynek alapján akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az állam, a szövetségi államok és az alkotmányos rend becsmérlése.

Ankara provokációira "nem vágunk vissza durvaságokkal, de egyértelmű, világos határokat húzunk", mert "nemcsak Törökországnak, hanem Németországnak is kijár a tisztelet" - mondta Sigmar Gabriel.

Az utóbbi hetekben feszültebbé vált a német-török kormányzati viszony, miután több német városban a helyi hatóságok megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit, mire Ankara a náci módszereket idéző eljárással vádolta meg Németországot, és terroristák támogatásával Angela Merkelt.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül nagyjából minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!