Simicskó: a honvédségnek választ kell adnia a jövő kihívásaira

Külföld, 2017.05.17

A honvédségnek választ kell találnia a jövő kihívásaira, hiszen így garantálható a magyar emberek biztonsága - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter szerdai veszprémi előadásában, a Pannon Egyetemen.

A miniszter közölte: a hagyományos katonai kihívások mellett a "virtuális térben zajló háborúk korában" elengedhetetlen a honvédség folyamatos fejlesztése.

Ezt szolgálja, hogy a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként megfogalmazódtak a legfontosabb fejlesztési irányok, megalkották a honvédelmi életpályamodellt, megújult az önkéntes tartalékos rendszer, létrejött a honvédelmi ösztöndíjprogram - mondta. Simicskó István kiemelte, a huszadik század "borzalmait" követően a remélt békeidőszak helyett további fegyveres konfliktusok, terrortámadások korát éljük. A második világháború óta 300 fegyveres konfliktus zajlott le, 30 millió ember vesztette életét - tette hozzá.

Közölte: nagy kihívást jelent, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket használják a terroristák is, ráadásul elmosódik a határ a háború és a béke között és sokszor az ellenfél beazonosítása is nehézséget jelent. Számtalanszor "kívülről finanszírozott, irányított politikai erők avatkoznak be" - fogalmazott.

A honvédelmi miniszter "Biztonság - a honvédelem és a haderő szerepe, avagy mit tudsz tenni a hazádért?" című előadásában beszélt arról is, hogy három pilléren nyugszik a honvédelmi törvény: ezek a honvédség, a NATO, valamint az állampolgári elkötelezettség.

Kitért arra, hogy jelenleg 13 külföldi országban teljesítenek szolgálatot a magyar katonák, Irakban 150 magyar katona van jelen, a tervek között szerepel a létszámuk 200-ra emelése.

Hangsúlyozta: az életpályamodell részeként egyebek mellett emelték a katonák illetményét, valamint a katonák lakhatási támogatásban is részesülnek.

"Szükség van a fiatalokra, akik egészséges nemzettudattal szolgálják a honvédséget" - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!