Skót népszavazás - Brit kormányfő: "nincs most itt az ideje egy újabb referendumnak"

Külföld, 2017.03.16

A brit miniszterelnök csütörtökön gyakorlatilag kizárta az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások végéig.

Theresa May kijelentette: "nincs most itt az ideje" az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

A brit miniszterelnök arról viszont nem szólt, hogy később, az EU-tárgyalások után hozzájárulna-e a skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől a népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Sturgeon azzal indokolta a döntést, hogy Skóciát akarata ellenére "rángatják ki" az Európai Unióból és az EU egységes belső piacáról.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.

Nicola Sturgeon kedden, a skót kabinet ülése után nyilatkozatban szólította fel a brit kormányt, hogy "ne próbálja meg útját állni" az újabb függetlenségi referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben "nincs helye a Downing Street diktátumának", és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.

Theresa May brit miniszterelnök azonban csütörtöki válasznyilatkozatában leszögezte: a skót néppel szemben is "méltánytalanság lenne", ha úgy kellene egy ilyen kritikus döntést meghoznia, hogy nincs kellő mennyiségű információja például az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatrendszeréről, vagy a skóciai függetlenség lehetséges alternatíváiról. Hozzátette: most nem a széthúzásnak, hanem az együttműködésnek van itt az ideje, annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság mindegyik nemzetének megfelelő megállapodást lehessen elérni az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon.

"Éppen ezért azt üzenem a (Skóciát kormányzó) Skót Nemzeti Pártnak: nem most van itt az ideje" az újabb népszavazásnak sem - mondta csütörtöki nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

Nicola Sturgeon e héten meghirdetett menetrendje szerint ha a skót parlament megszavazza az új népszavazást, azt legkorábban 2018 őszén, legkésőbb 2019 tavaszáig mindenképpen meg kellene tartani.

A skót kormányfő hangsúlyozta: az általa vezetett Skót Nemzeti Párt választási programjában az állt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás meghirdetésére, ha a skót függetlenségről rendezett előző, 2014-es népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból.

Sturgeon szerint a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után ez a helyzet előállt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!