Szakértő: Törökország az állampolgárság megvonásával fenyegeti Gülent

Külföld, 2017.06.06

Érdemi változás nem várható attól, hogy Törökország az állampolgárság megvonásával fenyegeti Fethullah Gülen hitszónokot, illetve további 129 embert; ennek hatására nem fognak hazatérni - jelentette ki Egeresi Zoltán Törökország kutató az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A közszolgálati egyetem munkatársa emlékeztetett arra, hogy a török Belügyminisztérium 90 napot adott a hazatérésre annak a 130 embernek, akit a tavalyi puccs kitervelésével és végrehajtásával gyanúsítanak.

Ők egyrészt a Gülen féle mozgalom, másrészt a törökök által terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt tagjai, illetve két parlamenti képviselő is szerepel a listán. Továbbá olyanok is, akiket az Iszlám Állammal hoznak összefüggésbe - mondta.

Úgy vélekedett, hogy mindinkább csökken annak lehetősége, hogy az Egyesült Államok kiadja Gülent Törökországnak. Sőt nagyobb eséllyel pályázhat menekültstátuszra, amennyiben valóban megfosztják állampolgárságától.

Vagyis Törökország lehetőségei korlátozottak, miközben az alkotmánymódosításról tartott népszavazás után is folytatódnak a tisztogatások - mondta a szakértő.

Egeresi Zoltán közölte: az sem erősíti a NATO-tag törökök nyugati kapcsolatait, hogy a hírek szerint az ország orosz rakétavédelmi rendszer megvásárlásra készül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!