TV műsor

Szélsőjobboldali aktivisták zavarták meg a nők jogait támogató rendezvényt Ungváron

Külföld, 2017.03.08

Félbeszakították szerdán Ungváron a női jogok érvényesítését és a családon belüli erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvényt a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezet aktivistái, azzal az indokkal, hogy az akció szervezői burkoltan a homoszexualitást népszerűsítik.

A Karpatszka Szics tagjai az Ungvár központjában tartott rendezvény résztvevőinek kezéből kitépték az erőszakot elítélő és a nők jogainak érvényesítésére szólító transzparenseket, majd elhagyták a konfliktus helyszínét.

Fellépésüket a szélsőjobboldali aktivisták azzal indokolták, hogy a nőnapi akcióban olyan személyek vettek részt, akik a melegjogokat népszerűsítő és a melegfelvonulásokat finanszírozó európai szervezettől kapnak támogatást - adták hírül kárpátaljai hírportálok. A jelentések szerint a készülő provokációról idejében értesített rendőrök későn értek a helyszínre.

Az eseményről ugyancsak beszámoló Zakarpattya.net.ua híroldal azt írta, a rendezvényt megzavaró radikálisok szerint a nőnapi akciót nem a nők elleni erőszak ellen szervezték, hanem az "a homoszexualitás burkolt propagálását" szolgálja. A nőjogi aktivisták között tényleg voltak olyanok, akik "leszbikus nézeteket" vallanak - olvasható a hírportálon.

A cikk szerint a nőnapi akció lebonyolítása névlegesen az Insight nevű mozgalomhoz köthető, de azt valójában az Equality Lab kezdeményezte az Amnesty International Ukraine és a Queer Home Uzhhorod szervezetekkel közösen.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!