Szeptemberi nemzetközi terrorelhárítási gyakorlatról tett bejelentést az orosz védelmi tárca

Külföld, 2023.08.07

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak szeptemberben az ADMM+ csoport tagországai katonai kontingenseinek részvételével az orosz távol-keleti Tengermelléki területen - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca azt is közölte, hogy Mianmarban befejeződött egy terrorelhárítási parancsnoki törzsgyakorlat, amelyen az orosz védelmi tárca, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és az ASEAN Védelmi Minisztereinek Konferenciája Plusz (ADMM+) párbeszédpartnerek képviselői vettek részt.

"A befejeződött törzsgyakorlat, az ADMM+-országok kontingenseinek részvételével megtartott terrorelhárítási gyakorlat az előfutára volt annak, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg Oroszország Tengermelléki területén" - közölte a védelmi minisztérium.

Az ADMM+ csoporthoz az ASEAN- tagállamok (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam) mellett nyolc párbeszédpartner (Ausztrália, Kína, India, Japán, Kína, Új-Zéland, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok) tartozik.

A moszkvai katonai tárca szerint a lezárult a mianmari gyakorlat résztvevői első alkalommal gyakorolták a légierő - beleértve a drónokat -, a felderítés és az elektronikus hadviselés korszerű felhasználásának módozatait a terroristák megsemmisítésében. A közlemény alapján a részvevőknek sikerült egységes megközelítést kialakítaniuk a nemzetközi terrorizmus elleni harcmódokkal kapcsolatban. A minisztérium megállapította: a vezetésiponton a katonák bebizonyították, hogy képesek összehangolt együttműködésre és a helyzet gyors felmérésére.

Orosz hírügynökségek hétfőn idézték a The Wall Street Journal amerikai napilap vasárnapi közlését, mely szerint négy amerikai rombolót és egy repülőgépet vezényeltek ki egy Alaszka partjainál nemrég megtartott orosz-kínai tengeri járőrgyakorlat megfigyelésére. Az újság szerint az amerikai Északi Parancsnokság szóvivője nem erősítette meg a mozgósított hajók számát, csak annyit közölt, hogy az intézkedés válaszlépés volt a térségben végrehajtott orosz-kínai gyakorlatra.

A The Wall Street Journal által idézett szakértők szerint a 11 korszerű hajóból álló orosz-kínai csoport augusztus elején példátlanul közel jutott az Egyesült Államok partjához, és ez volt a legnagyobb flottilla, amely valaha megközelítette az amerikai partvidéket. A lap hivatalos forrásra hivatkozva azt írta, hogy a hajók nem jelentettek fenyegetést, mert nem sértették meg az amerikai területi vizeket.

A Fox News amerikai tévécsatorna megszólaltatta Dan Sullivan republikánus alaszkai szenátort, aki szerint az általa képviselt állam közelében megtartott, "méreteit tekintve precedens nélküli" orosz-kínai flottagyakorlat aggodalomra ad okot. Sullivan elmondta, hogy a 11 hajóból álló csoport Alaszka délnyugati partjai közelében haladt el, és négy amerikai rombolót mozgósítottak az elriasztásukra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!