Szerb elnökválasztás - Tíz jelölést hagyott jóvá a választási bizottság, további két jelöltnek pótolnia kell a hiányosságokat

Külföld, 2017.03.13

Tíz ember elnökjelöltségét hagyta jóvá a szerbiai központi választási bizottság hétfőig, további két jelöltnek pedig pótolnia kell a hiányosságokat - közölte a testület hétfőn.

Éjfélkor járt le a szerbiai elnökválasztásra vonatkozó jelölések átadásának határideje. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kellett összegyűjtenie.

A választási bizottság korábban jóváhagyta Aleksandar Vucic miniszterelnöknek, Sasa Jankovic korábbi ombudsmannak, Vuk Jeremic volt külügyminiszternek, Vojislav Seselj ultranacionalista pártvezérnek, Bosko Obradovic nacionalista képviselőnek, Sasa Radulovic baloldali, valamint Aleksandar Popovic jobboldali politikusnak az indulását. Hétfőn további három személy jelöltségét hagyták jóvá, így az elnökválasztáson indulhat Nenad Canak vajdasági szociáldemokrata pártvezető, Miroslav Parovic nemzeti konzervatív politikus és Milan Stamatovic, egy civil csoport jelöltje.

A további két indulni vágyó személy egyike Luka Maksimovic, ismertebb nevén Ljubisa Preletacevic Beli, aki a tavalyi önkormányzati választásokon viccből, iróniából, a politikusok kifigurázása céljából indult, és mindenki meglepetésére a Belgrádhoz közeli Mladenovacon a második legtöbb szavazatot kapta. Az egy évvel ezelőtti siker és ismertség bizonyítéka, hogy neki is sikerült megszereznie az induláshoz szükséges tízezer támogatói aláírást, ám a választási bizottság - a sajtóval nem közölt okokból - hiánypótlásra szólította fel. A hiánypótlásra 24 óra áll rendelkezésre.

A választási bizottság március 17-én nyilvános sorsolás keretében dönti el, hogy a jelöltek neve milyen sorrendben szerepel majd a szavazólapokon. A voksolást április 2-án tartják, a köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

Az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató felmérése szerint feltehetően nem lesz második forduló, ugyanis Aleksandar Vucic támogatottsága 53,3 százalékos.

Tomislav Nikolic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!