Szerb lapértesülés: a török alvilág több szereplője is hamis szerb útlevélhez jutott

Külföld, 2017.11.14

A török alvilág több ismert szereplője is hamis szerb útlevélhez jutott, és így szabadon mozoghat Európában - közölte értesülését kedden a Blic című belgrádi napilap.

Az újság nagy terjedelemben számolt be az útlevél-hamisítási ügyről, amelyben anyakönyvvezetőket és rendőröket tartóztattak le hamisítás gyanújával.

A lap információi szerint a hamis személyazonossági adatokkal kiállított úti okmányért akár tízezer eurót (3,12 millió forint) is fizethetett egy-egy ügyfél, míg az eredeti névre kiállított útlevelek kétezer euróba (624 ezer forint) kerültek. A feltételezések szerint a dokumentumokkal azok is szabadon mozoghattak Európában, akik egyébként az Interpol vörös körözési listáján szerepelnek.

A Blic információi szerint a hamis dokumentumok piaca a migránsválság kirobbanásakor kezdett el virágozni, és amióta lezárták a határokat a közel-keleti bevándorlók előtt, még gyümölcsözőbb üzletággá vált. A legkeresettebbek a szíriai útlevelek és jogosítványok, amelyek felmutatásával menedékjogot lehet kérni a nyugat-európai országokban. Ezeknek az útleveleknek az ára ezer és ötezer dollár (268 ezer és 1,34 millió forint) között mozog.

A szerb állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unióba, míg a törökökre vízumkötelezettség vonatkozik.

A Politika című belgrádi napilap részleteket is közölt a hamisítási ügyről. Nem hivatalos információk szerint a hamisítók a szerbiai előírásokban fellelhető hiányosságokat használták ki ügyleteikhez, például azt, hogy az útlevélkérelmek benyújtásakor adott esetben elegendő csak a születési anyakönyvi kivonatot átadni. Így - a bűnözők számára - kifizetődőbbé vált, hogy a nehezen hamisítható és drága útlevelek helyett inkább egy anyakönyvvezetőt béreljenek fel, aki hamis anyakönyvi kivonatokat állít ki. A másik módszer szerint egy rendőr a belügyminisztérium adatbázisából olyan személyek adatait szerezte meg, akik pszichiátriai kezelés alatt álltak vagy börtönben voltak, így nem tudtak útlevelet kérni, illetve olyanok adatait kérte le, akik még soha nem igényeltek úti okmányokat. Ezeket az adatokat felhasználva az anyakönyvvezető valós személyek születési bizonyítványait tudta kiadni a kérvényezők számára.

A rendelkezésre álló adatok szerint legalább háromszáz török állampolgár és 24 - különböző állampolgárságú - bűnöző jutott a most leleplezett bűnözői csoporton keresztül hamis papírokhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!