Szerbiai választások - Semjén Zsolt: erős magyar érdekképviseletre van szükség Szerbiában

Külföld, 2023.12.13

Akkor tud a legkönnyebben megvalósulni a magyarországi segítség és támogatás Szerbiában, ha a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nagy súllyal tud jelen lenni a vajdasági és a szerbiai politikai életben - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán a délvidéki Csonoplyán.

Hozzátette: "A magyar állam természetes módon minden külhoni magyar közösséget támogat, de azért azt látni kell, hogy egész más minőségben tud megvalósulni ez a támogatás akkor, hogyha olyan intézményrendszer van, amely képes fogadni és szervezni a magyarországi támogatásokat".

Mint mondta, a Vajdaságban ilyen a VMSZ. Ezt a szerepet pedig csak akkor tudja a továbbiakban is betölteni, ha meghatározó súllyal van jelen az országos és tartományi intézményekben - magyarázta.

Semjén Zsolt rámutatott: Pásztor Istvánnak, a VMSZ október végén elhunyt elnökének jelentős szerepe volt a magyar nemzetpolitika kialakításában, és abban a fantasztikus eredményben, ami a Vajdaságban a magyar kulturális autonómia megvalósulását jelenti, és a magyar-szerb megbékélés tekintetében.

Megismételte, hogy Magyarország akkor tudja igazán támogatni a Vajdaságot, a gazdaságfejlesztést és az identitásmegőrzést, ha a Vajdasági Magyar Szövetség megkerülhetetlen politikai súllyal rendelkezik Szerbiában. "Ezért minden szavazat számít" - húzta alá, arra biztatva mindenkit, hogy vegyen részt a december 17-i előrehozott parlamenti és tartományi választáson.

A miniszterelnök-helyettes azt is kiemelte, hogy 2010 óta a Kárpát-medencében mintegy 3700 templomot tataroztak, és több mint kétszáz új templomot építettek. Csonoplyán egy hittantermet építettek, ami Semjén Zsolt szerint azért is fontos, mert helyben nincs magyar oktatás, így a magyar nyelv ápolásának a legfontosabb helyszíne ez a hittanterem lesz.

"Száz évig hátrány volt, hogy magyarok vagyunk. Most végre legyen előny, hogy jobb minőségű a magyar óvoda, a magyar iskola, mint a többségi nemzethez tartozók intézményei a Kárpát-medencében" - hangsúlyozta.

A VMSZ politikusai a helyszínen elmondták, a Vajdasági Magyar Szövetségé az egyetlen magyar lista a választásokon, és a VMSZ az a párt, amely a megfelelően tudja képviselni a vajdasági magyarok érdekeit, ahogyan tette ezt a múltban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!