Szerbiai választások - VMSZ: a választás tétje, hogy lesz-e erős képviselete a vajdasági magyar közösségnek

Külföld, 2023.12.13

A december 17-i, előrehozott parlamenti választás tétje, hogy lesz-e erős képviselete a vajdasági magyar közösségnek tartományi és országos szinten, tud-e a párt programjaihoz partnereket találni és azokat megvalósítani - hangsúlyozta Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tartományi listavezetője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A Vajdaság választ című adásban a bácskai településről, Csonoplyáról élőben bejelentkező Bíró Tamara tudósító elmondta, hogy a helyszínen vannak a VMSZ képviselői, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és a felújított hittantermet tekintik meg.

A VMSZ teljes listával indul a köztársasági és a tartományi parlamenti választásokon is, parlamenti szinten 250 névvel neveztek, tartományi szinten pedig 120-szal - közölte a tudósító. Hozzátette, a magyar kormány nagyban támogatja a VMSZ-t, mert ez a párt gondoskodik a szórványban élő magyarságról.

A magyar kormány jelentős összeggel támogatja a vajdasági vallási intézmények felújítását - folytatta Bíró Tamara, megjegyezve, a kormány képviselői számos alkalommal ellátogattak a Vajdaságba a kampány során is.

A tudósító vendége, Juhász Bálint azt mondta, a magyar kormány támogatásának köszönhetően több mint húsz vallási objektum, kegyhely újult meg az elmúlt időszakban, mint például a csonoplyai templom.

A VMSZ tartományi kormányban való részvételének köszönhetően minden évben jutott támogatás a magyarság történelmi egyházainak, és az idei nyárvégi viharkárok után is fel tudták újítani a templomaikat - fűzte hozzá a tartományi listavezető. Kijelentette: mindenhol, ahol politikai döntések születnek, a magyar közösségnek képviseletre, érdekérvényesítő képességre van szüksége, és ezt csak a VMSZ tudja biztosítani.

A 2010-es paradigmaváltás a nemzetpolitikában nagyon fontos volt minden határon túli régiónak - hangsúlyozta Juhász Bálint. Úgy vélte, Magyarországnak olyan kormánya van, amely odafigyel a határon túliak kéréseire, és ez nagyon sokat jelent a magyar közösségeknek. A Vajdaságban 2010 óta jó magyarnak lenni - fogalmazott, megjegyezve, erős, összetartó, egységes magyar közösségre van szükség.

A VMSZ Pásztor István vezetésével a híd szerepét töltötte be Magyarország és Szerbia kormánya között, hozzájárult a történelmi megbékéléshez, ami mindennek az alapja - hangoztatta a tartományi listavezető. Felidézte, hogy gazdaságfejlesztési program valósult meg 14 ezer sikeres pályázattal, és a magyar-szerb gazdasági együttműködés is magasabb szintre tudott lépni a megteremtett bizalomnak köszönhetően.

Juhász Bálint kitért arra is, hogy "most, amikor a magyar közösség a legnagyobb tartóoszlopát, Pásztor Istvánt elveszítette", olyan eredményt szeretnének elérni, amire a VMSZ egykori elnöke is büszke lenne. Az a tét, hogy a magyar közösség megmutassa erejét, hogy senki ne láthasson lehetőséget arra, hogy összeroppantsák, bedarálják ezt a közösséget - mondta a tartományi listavezető.

A műsorban ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tanácsadója arról beszélt, a VMSZ autonómia törekvései meghallgatást nyertek. A kisebbségi pártok számára nincs parlamenti küszöb, és csak ötezer aláírás kell a listaállításhoz, "ez egyértelműen a szerb állam gesztusa a kisebbségek felé, és az autonómia megadását jelenti" - fejtette ki.

Elmondta, hogy a szerb alkotmány második cikke kiemelten foglalkozik a szuverenitás kérdésével, illetve jelenleg szuverenista kormányzata van Szerbiának. Szerbiában rájöttek, hogy a szuverenitásnak nem gátja, hanem motorja tud lenni az autonómia, Szerbia példamutató jogokat és lehetőségeket biztosít a kisebbségek számára - vélte az alkotmányjogász.

Szerinte a vajdasági magyarok programja azt mutatja, hogy érdemben hozzájárulnak Szerbia fejlődéséhez a javaslataikkal, legyen szó a biztonságról, az illegális migráció elleni küzdelemről, a kisebbségi jogok helyzetéről, az uniós csatlakozásról, vagy a szuverenitás kérdéséről. A VMSZ-nek nincs alternatívája - szögezte le ifjabb Lomnici Zoltán.

Kitért arra is, hogy Aleksandar Vucic elnök rendkívül népszerű, még "a brüsszeli bürokratákhoz közel álló lap", a Politico is elismeri, hogy ő a legstabilabb politikusa Szerbiának. Egy hagyományosan "puskaporos hordó országnak" olyan vezetőre van szüksége, aki a puskaport a hordóban tartja - fogalmazott az alkotmányjogász.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán többek közt azt mondta, a magyarság megmaradása szempontjából nagyon fontos a választáson való részvétel, és a VMSZ országos és helyi szinten is erős politikai tényező, amely kisebbségi pártként "nem kerékkötője, hanem előmozdítója kíván lenni a szerb fejlődésnek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!