Szergej Lavrov: Moszkva kész mindenkivel együttműködni

Külföld, 2023.12.13

Oroszország kész együttműködni mindenkivel, aki az "igazságosság elvére épülő egyenlő interakciót" akar, érdekelt a nemzetközi kapcsolatok demokratizálásában, és nincsenek számára másodlagos régiók - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlamenti felsőházban szerdán megtartott kormányzati óra keretében.

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a nemzetközi politikában Oroszország "felelős irányvonala élvezi a világ államai többségének legszélesebb körű támogatását".

"Nem igazodunk a más országok által előterjesztett koncepciókhoz és sémákhoz" - mondta.

Lavrov meglátása szerint a világban történő rossz dolgok nagy része Washingtonnak és a neki felesküdött országok egy kis csoportjának "azon féktelen vágyában gyökerezik, hogy a világra ráerőltessék a saját elképzelésüket" mindenről. Azt hangoztatta, hogy a folyamat, amely során az Egyesült Államok "nagyhatalommá, de még mindig nem mindenható hatalommá" alakul át, már megkezdődött, "és ez a folyamat megállíthatatlan".

Álláspontja értelmében a Nyugat a szabályokon alapuló rend "csalóka koncepciójával" igyekszik kiváltságos pozíciót biztosítani magának, és "a nyugatiak még mindig nem állnak készen a más országokkal való őszinte, egyenrangú együttműködésre".

Az európai biztonságról szólva azt állította, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megszűnt betölteni a funkcióit, egyébként is "egy olyan struktúra, amely soha nem vált szervezetté", mert a Nyugatnak érdekében állt "felhígult, amőbaállapotban" megtartani.

"Biztonsági szervezetként nincs hozzáadott értéke számunkra" - mondta.

Lavrov azt fejtegette, hogy az európaiak szerinte lemondtak természetes versenyelőnyeikről az Egyesült Államok javára.

"Ha úgy döntöttek volna, hogy összkontinentális szinten korrekt módon viselkednek, és az egyenrangúságon alapuló projekteket fejlesztenek, akkor most teljesen más volna a helyzet" - jelentette ki.

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország azokkal fogja építeni a biztonságot Eurázsiában, akik az EBESZ-szel ellentétben készek valóra váltani a biztonság oszthatatlanságának elvét.

"Azok, akik hibrid háborút indítottak ellenünk, nem ismerik el hibáikat, és egyre több illegitim eszközt próbálnak bevetni annak érdekében, hogy kifárasszák Oroszországot, ahogy ők mondják, azt az álmot dédelgetve, hogy országunkat önálló geopolitikai egységként megszüntessék" - mondta.

Lavrov szerint az ukrán ellentámadáshoz fűzött remények meghiúsulása után Washington felhagyott azzal, hogy Oroszország csatatéri stratégiai vereségéről beszéljen, és áttért egy "új mantrára": "Ne hagyjuk, hogy Putyin győzzön Ukrajnában, különben az egész NATO-t meghódítják, és akkor - mint mondják - Amerika sem lesz kivétel".

"Megközelítésük lényege nem változik: kijevi klienseiket halálba kergetik, arra kényszerítik, hogy meghaljanak az óceánon túli uraik érdekeiért annak érdekében, hogy megpróbálják aláásni Oroszország fejlődését" - fogalmazott.

A Független Államok Közösségében kialakult helyzetre kitérve azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy fő terve a posztszovjet országok közötti kapcsolatok tönkretétele.

"A mi fő erőfeszítéseinknek arra kell irányulniuk, hogy ezt a tervet meghiúsítsuk" - szögezte le.

A BRICS-országcsoport 2024-es soros orosz elnökségről szólva kifejtette, hogy Moszkva ennek keretében mintegy kétszáz rendezvényt tervez tartani, ebből mintegy tízet miniszteri szinten.

"Elősegítjük az új tagok zökkenőmentes integrációját a BRICS munkastruktúráiba, és arra számítunk, hogy az egyesülés jövő októberi kazanyi csúcstalálkozójára szilárd döntésekkel érkezünk a politikai, biztonsági, pénzügyi, gazdasági, kulturális és humanitárius szférában" - mondta Szergej Lavrov.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!