Szergej Lavrov: Moszkva támogatja az északkelet-ázsiai problémák átfogó rendezését

Külföld, 2024.01.16

Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten, általában Északkelet-Ázsiában fennálló problémák átfogó rendezését - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Moszkvában fogadta észak-koreai hivatali partnerét, Csve Szonhit.

"Megerősítjük elvi álláspontunkat, amely támogatja a fennálló problémák átfogó, igazságos rendezését. Mindig is kiálltunk az előfeltételek nélküli tárgyalási folyamat megteremtése mellett a tartós béke és stabilitás elérése érdekében egész Északkelet-Ázsiában. Oroszország mind önállóan, mind Kínával közösen erre vonatkozó javaslatokat nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Ezek a tárgyalóasztalon vannak" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország mindig is támogatta a KNDK-t az ENSZ-ben, és méltatta, hogy Észak-Korea ugyanígy jár el Moszkva álláspontjának megerősítésében, egyebek között az ukrajnai "különleges hadművelet" ügyében.

Csve azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mindent megtesz az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztése érdekében. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek érvényes meghívása van Phenjanba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a Putyin délután fogadja majd a két külügyminisztert, akik tájékoztatni fogják megbeszéléseik eredményéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!