Szibériában tízezrek áramellátását szakította meg a szélvihar

Külföld, 2023.11.19

Szélvihar szakította meg áramellátást Oroszországban a Krasznojarszki terület 12 településén, mintegy 35 ezer ember maradt áram nélkül, de Szibéria más területein is súlyos károkat okozott az elektromos hálózatban a vihar - közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca szerint a vihar a Krasznojarszki területen hétfőn is folytatódik, és a széllökések elérik majd a másodpercenkénti 25 métert, emellett pedig tízfokos hirtelen lehűlés is várható. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az autóbusz- és repülőjáratok késésére lehet számítani.

Az RBK hírportál szerint Krasznojarszkban a Rosszija légitársaság egy Superjet 100-as utasszállítója csak negyedik kísérletre tudott leszállni, miután fél órán át körözött a város felett.

Szibéria több más régiójában, az Altaji területen, az Altaj Köztársaságban, Hakaszföldön, valamint Kemerovo és Omszk megyében is több tízezer fogyasztót érintő fennakadások keletkeztek az áramellátásában a vihar miatt. Az erős szél vezetékeket szakított el és tartóoszlopokat döntött ki.

A Kemerovo megyei Novokuznyeckben, ahol a vihar két ember halálát és további hat sérülését okozta, szükségállapotot vezettek be. A városban 47 lakóház tetőszerkezete sérült meg, több mint kétszáz fa dőlt ki, valamint 30 gépkocsiban és a szociális infrastruktúra 45 létesítményében keletkeztek károk. A széllökések sebessége itt meghaladta a másodpercenkénti 35-38 métert.

A 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő Kercsben is megszakadt több városrész áramellátása az erős szél miatt. A városban mintegy kéttucatnyi fa dőlt ki.

Az érintett régiókban helyreállítási munkálatok folynak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!