Szijjártó: Magyarország pragmatikus együttműködést folytat Oroszországgal

Külföld, 2017.05.03

Magyarország pragmatikus, észszerű együttműködést folytat Oroszországgal, amelynek oka, hogy a földgázimport 85 százaléka származik onnan - mondta a külgazdasági és külügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozója előtt szerdán, Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette: politikai botránykeltésre jók azok a szólamok, hogy szoros az együttműködés a két ország között. Milyen gázzal működne ma a magyar ipar, mivel fűtenének a lakásokban, ha 2015 végén lejárt volna a gázvásárlási megállapodás - tette föl a kérdést.

A tárcavezető szerint a nyugat-európai országok lényegesen szorosabb kapcsolatot tartanak fenn Oroszországgal, például a tavalyi szentpétervári gazdasági fórumon szavai szerint "többen beszéltek németül, mint oroszul". Mint mondta, érdekes módon, a kritikák, amelyek Magyarországot érték Vlagyimir Putyin látogatása idején, elhalkultak, amikor kedden a német kancellár látogatott Moszkvába, vagy más uniós vezetők látogatnak Oroszországba.

Az Északi Áramlat gázvezetéket a Gazprommal nem Magyarország építi, hanem német, francia, olasz, talán osztrák vállalatok - mondta. Ezek a kritikák ilyenkor nem jönnek elő - tette hozzá.

A miniszter szerint komoly intézkedések kellenek ahhoz, hogy az Európai Unió újra a legversenyképesebb gazdasági és politikai integráció legyen a világon. A Momentum Mozgalom tüntetésére reagálva úgy fogalmazott, "megnyugtatja őket", Magyarország helye Európában, az Európai Unióban van, és NATO-tag is, de senki nem vitatja, hogy pragmatikus, kiegyensúlyozott, higgadt együttműködést fenn kell tartani Oroszországgal, ennél többről pedig nincsen szó.

Szijjártó Péter, korábbi lengyelországi nyilatkozatára utalva leszögezte: jelenleg Oroszország nem jelent közvetlen biztonsági fenyegetést Magyarországra. Úgy vélte, Moszkvának semmilyen érdeke nem fűződhet ahhoz, hogy agressziót kövessen el egy NATO-tagország ellen, ugyanakkor elfogadja, hogy a lengyelek és a balti államok erről másképp gondolkoznak.

Emmanuel Macron francia elnökjelölt kijelentésére, amikor Marine Le Pent Vlagyimir Putyinhoz és Orbán Viktorhoz hasonlította, azt mondta, méltatlan, és tisztességtelen, hogy egy belpolitikai kampányban más ország vezetőjéről hazugságokat terjesztenek. Magyarországon demokrácia van, és a jelenlegi magyar miniszterelnöknek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy megbukott a diktatúra - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!