Szíria - Londoni stratégiai elemzők: nyugati csapásmérés esetén is valószínűtlen az eszkaláció

Külföld, 2018.04.13

Londoni stratégiai elemzők szerint valószínűtlen a közvetlen amerikai-orosz katonai eszkaláció akkor is, ha a vegyifegyver-használatról szóló hírekre válaszul a nyugati szövetségesek csapást mérnek szíriai célpontokra.

A legtekintélyesebb londoni hadászati elemzőműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) pénteken ismertetett helyzetértékelésében hangsúlyozta: a nyugati országoknak elsősorban azt kell eldönteniük, hogy ha katonai akcióra szánják el magukat Szíriában, a fellépés célja a büntetés legyen-e, és az, hogy elrettentse Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, vagy a rezsim azon katonai infrastruktúráját veszik célba, amely lehetővé tette az utóbbi időben a kormányerők igen jelentős előretörését.

Emile Hokayem, az IISS közel-keleti biztonsági ügyekkel foglalkozó vezető elemzője, a helyzetértékelés szerkesztője azt valószínűsíti, hogy Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Theresa May brit miniszterelnök korlátozott csapásmérésről dönt majd, amelynek célja a vegyi fegyverek használatát tiltó nemzetközi normák érvényesítése. Hokayem szerint ebben az esetben a három nyugati hatalom választhat az e fegyverek előállítására szolgáló infrastruktúra, vagy a célba juttató eszközök - helikopterek, repülőgépek, futópályák - között.

Az IISS vezető szakértője szerint a probléma az, hogy a csapásmérés céljai közé fel kell venni az elrettentést is, különös tekintettel arra, hogy tavaly áprilisban az Egyesült Államok 59 rakétát lőtt ki egy szíriai légitámaszpontra, és azt a támadást ma már kudarcnak tartják.

Hokayem szerint ha döntés születik az újabb csapásmérésről, annak e precedens miatt nagyobb méretűnek kell lennie a tavalyinál.

Az elemző szerint az orosz reakció nagyban függ a csapásmérés jellegétől és méretétől.

Az IISS szakértője szerint nagyon valószínű, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei minden tőlük telhetőt megtesznek az orosz veszteségek elkerülésére, és ennek érdekében van is kommunikációs csatorna az Egyesült Államok és Oroszország között.

Oroszországnak demonstrálnia kell ugyan, hogy ígéretének megfelelően megvédi szövetségesét, azonban nagyon gondosan óvakodnia kell a túlreagálástól, mivel a közvetlen katonai vetélkedésben nem versenytársa az Egyesült Államoknak - fogalmaz az IISS elemzője.

Emile Hokayem szerint ennek alapján a közvetlen eszkaláció valószínűtlen, ehelyett közvetett, késleltetett eszkalációra van esély, vagyis arra, hogy Oroszország, Irán és az Aszad-rezsim a szíriai lázadókkal és a polgári lakossággal fizetteti meg a nyugati katonai fellépés árát.

Az IISS elemzője szerint kérdés, hogy Irán megtorlásként nem mér-e csapást Izraelre. Ez egyértelműen a lehetőségek között van, mivel Irán Szíriát az Izrael elleni védőfront részének tekinti - hangsúlyozza a londoni elemzőműhely pénteki helyzetértékelésének szerzője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!