Szíria - Ankara reméli, hogy Washington eláll a szíriai kurd fegyveresek támogatásától

Külföld, 2017.05.10

Törökország reméli, hogy az Egyesült Államok eláll a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű milícia támogatásától, annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden jóváhagyta az YPG felfegyverzését - közölte Nurettin Canikli török miniszterelnök-helyettes szerdán az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak adott interjújában.

A kormányfőhelyettes elfogadhatatlannak nevezte, hogy Washington az általa is terrorszervezetnek tartott, és a Törökországban 1984 óta szakadár tevékenységet folytató Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) az YPG-n keresztül nyújt fegyveres segítséget. Az YPG a PKK szíriai szárnyaként a török állam jövőjét veszélyezteti - hangsúlyozta Canikli.

Washington ezzel szemben az egyik legfőbb szövetségesét látja az YPG-ben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái elleni harcban. Trump keddi döntése értelmében az YPG-nek kiemelt szerep jutna majd Rakka városának, az IÁ szíriai fellegvárának felszabadításában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök május közepén tesz látogatást Washingtonban. A török és az amerikai vezető találkozójának legfőbb témája az előzetes értesülések alapján a szíriai helyzet lesz, különös tekintettel Törökország és az Egyesült Államok pozíciójára a 2011 óta polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

A török haderő tavaly augusztusban az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) oldalán lépett be a konfliktusba. Ankara szerint Washingtonnak az YPG helyett az SZSZH-t kellene felkészítenie Rakka ostromára, az amerikai kormányzat azonban úgy véli, hogy az utóbbi milícia nem elég nagy és képzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!