Szíria - Az Európai Unió a tűzszünet betartására szólította fel Moszkvát, Teheránt és Ankarát

Külföld, 2018.02.28

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a 30 napos szíriai tűzszüneti egyezmény betartására szólította fel Oroszországot, Iránt és Törökországot, illetve arra, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyszállítmányok eljutását a rászorulókhoz.

Federica Mogherini a szerdán nyilvánosságra került, két nappal ezelőtti levelében arra szólította fel a három állam külügyminiszterét, hogy tegyenek meg mindent a harcok beszüntetése, a szíriai nép védelme és a humanitárius hozzáférés megteremtése érdekében.

A tűzszünet lehetőséget teremtene a béketárgyalások előmozdítására - vélekedett a főképviselő, aki a levelet megküldte az uniós tagországok külügyminisztereinek, illetve az ENSZ főtitkárának is.

"Az Európai Unió továbbra is minden rendelkezésére álló politikai és humanitárius eszközt mozgósítani fog" - írta Mogherini.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton elfogadott határozatában 30 napos azonnali tűzszünetre szólított fel Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába. Ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni harcokra, ami szakértők szerint félreértésekre adhat okot, miután a damaszkuszi vezetés terrorcsoportoknak tekinti a nyugati országok által támogatott felkelőket is, a fegyvernyugvás tiszteletben tartása így esetlegesnek tűnik.

A 2013 óta ostromlott, 400 ezres Kelet-Gúta elleni támadások hétfőn is folytatódtak, a kormányerők légicsapásaiban sok civil életét vesztette. A térségben az elmúlt héten több mint ötszázan haltak meg.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború a sajtóban rendszeresen idézett összesítések szerint már több mint 340 ezer halálos áldozattal járt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!