Szíria - Újabb feszültségcsökkentési övezetet hoznak létre Homsztól északra

Külföld, 2017.08.03

Egy új, Homsz várostól északra fekvő "feszültségcsökkentési övezet" létrehozásába egyezett bele a szíriai mérsékelt ellenzék - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz katonai tárca szóvivője csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Szíria harmadik "feszültségcsökkentési övezetében", amelyben 84 településen 147 ezer ember él, közép-európai idő szerint 11 órakor lép életbe a tűzszünet. Konasenkov emlékeztetett rá, hogy az asztanai tárgyalások ötödik, júliusi fordulóján négy ilyen zóna létrehozásáról született megállapodás, amelyek közül kettő már működik.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a tűzszünet nem terjed ki az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front egységeire. Mint mondta, a mérsékelt ellenzék az Egyiptomban lefolytatott tárgyaláson ígéretet tett arra, hogy ezeket kiűzi Homsz tartomány azon területeiről, amelyek az ő ellenőrzése állnak.

Konasenkov bejelentette, hogy az orosz katonai rendőrség pénteken két ellenőrző és három megfigyelőposztot állít majd fel az övezet határán. A szíriai ellenzék a maga részéről akadálymentessé teszi a közlekedést a Homsz és a Hama közötti autóútszakaszon.

A vezérőrnagy bejelentése szerint a szíriai megbékélési folyamathoz az elmúlt tíz nap alatt 52 település csatlakozott. Az orosz hadsereg 41 humanitárius akció keretében több mint 55 tonna élelmiszert osztott szét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!