Szlovák belpolitikai válság - Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettest jelölte az új kormány élére Robert Fico pártja

Külföld, 2018.03.15

Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök-helyettest jelölte a leendő új szlovák kormány élére a  hárompárti  kormánykoalíció legerősebb pártja, a Robert Fico kormányfő vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) - ezt maga Pellegrini mondta újságíróknak miután a pozsonyi elnöki palotában találkozott Andrej Kiska államfővel csütörtökön.

Peter Pellegrini, a Fico kormány befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettese csütörtökön azért járt Andrej Kiska államfőnél, hogy elvigye neki azoknak a parlamenti képviselőknek az aláírásait, akik támogatásukról biztosították azt a leendő új kormányt, amelyet a jelenlegi hármas szlovák kormánykoalíció pártjai állítanak majd össze. A kormánykoalíció - egy párton kívüli képviselő támogatását megszerezve - már 79 aláírást szerzett az új kormány támogatásához.

Ezzel a hármas koalíció teljesítette azt a szerdán tett ígéretét, hogy bemutat az államfőnek legalább 76 képviselői aláírást, amelyek bizonyítják, hogy a koalíció rendelkezik az általuk felvázolt tervek megvalósításához szükséges támogatással a 150 fős pozsonyi parlamentben.

Peter Pellegrini elmondta: elfogadja a megbízatást és nagy megtiszteltetésként értékeli, hogy a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) őt jelölte a miniszterelnöki posztra. Pellegrini az újságíróknak jelezte: még a csütörtök délután folyamán "visszatér" az elnöki palotába Robert Ficoval. Ezzel értelemszerűen arra utal, hogy még Robert Fico még csütörtökön kézbesíti lemondását és asz ő kinevezésére tett ajánlatát az elnöknek.

Andrej Kiska - aki Pellegrini után állt az újságírók elé - elmondta: amennyiben Robert Fico beadja neki lemondását ő azt el fogja fogadni, és megbízza a kormányalakítással a hármas kormánykoalíció jelöltjét Peter Pellegrinit. Kiska azokról a feltételekről, amelyeket Robert Fico szerdán lemondásához kötött, azt mondta: őt az alkotmány nem kötelezi feltételek elfogadására, csupán arra, hogy a neki benyújtott lemondást elfogadja. Hozzáfűzte: ezzel a feltételekről kezdett vitát lezártnak tekinti.

Kiska döntését indokolva elmondta azt is, hogy az ellenzéki pártokkal folytatott egyeztetései során bebizonyosodott, hogy a törvényhozás képviselői körében nem lesz 90 támogató szavazat az előrehozott parlamenti választás támogatására. Az országban múlt héten tartott és holnapra is bejelentett kormányellenes tüntetésekre utalva megjegyezte: úgy érzi, hogy Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő lemondása "nem kell, hogy elégséges jelzés legyen" arra, hogy a tömegmegmozdulások befejeződjenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!