Szlovákiai választások - Politológus: a sikerhez a magyar pártoknak meg kell megszólítaniuk a bizonytalan szavazókat

Külföld, 2023.09.21

A magyarok szempontjából kedvező lenne az alacsony részvétel a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választáson, de a sikerhez szükség van arra is, hogy a magyar pártok megszólítsák a bizonytalan szavazókat - mondta Öllős László politológus az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

A szlovákiai magyar elemző az M1 aktuális csatornán Somorjáról bejelentkezve annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában a korábban "meglehetősen sok bizonytalan szavazó bizonytalan is maradt", "a sorozatos verekedések" - köztük Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminiszterének és Igor Matovic volt kormányfőnek a tettlegességig fajuló vitája - nem lelkesíti őket.

Öllős László úgy értékelt: az incidens az előző választások előtt is "látványos akciókampányt folytató", és most is erre törekvő Igor Matovicsnak jót tehet, neki sikerülni fog "megugrani" a parlamentbe kerüléshez szükséges küszöböt.

Ugyanakkor azok a szavazók, akik nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a voksoláson, inkább távol maradnak, és "az egészben az a paradox, hogy ez a magyaroknak jót tesz", mert minél kisebb a részvétel, nekik annál könnyebb az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése - jegyezte meg a politológus.

Öllős László szerint bár a közvélemény-kutatók többsége alul méri a magyar pártokat, a "népszerűségük javul, elképzelhető, hogy már túl vannak a küszöbön".

Van még egy hét, most már elsősorban azokat kell megszólítani, akik bizonytalanok, és "a magyarok körében is sokan vannak ilyenek" - mutatott rá.

Hozzátette, vannak, akik érdeklődnek a helyi és regionális ügyek iránt, de nem járnak kampánygyűlésekre, "utánuk kell menni", a felkeresésükre megvannak a kampánytechnikai eszközök.

Öllős László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról szólt, hogy a Szövetség "egészen szép eredményeket érhet el", ha sikerül "nagy hatékonysággal megszólítania a bizonytalan magyar szavazókat.

A politológus beszélt arról is, hogy a múltra és a jelenre is igaz: ha a magyaroknak sikerül képviselni az érdekeiket és kiharcolni, elérni valamit, az előnyös az országban élő kisebb kisebbségeknek is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!