Szlovákiai választások - Vera Jourová: az Európai Bizottság elfogadja a szlovákiai választások eredményét

Külföld, 2023.10.01

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat "példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte" - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke "bejelenti" a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

"Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett" - mondta az európai uniós biztos.

"A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt" - szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget "szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból" származó információk árasztották el. Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni.

A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerte a Progresszív Szlovákia előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!