Szudáni válság - Az Egyesült Államok 163 millió dollár újabb humanitárius segítséget folyósít a válság kezelésére

Külföld, 2023.09.07

Az Egyesült Államok 163 millió dollár (mintegy 65 milliárd forintnyi) humanitárius segélyt jelentett be szerdán a belpolitikai válsággal, és fegyveres konfliktussal sújtott Szudánnak, valamint az országból elmenekült embereket befogadó környező államoknak.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete az afrikai térségben tett látogatásán közölte, hogy a segélyből 103 millió dollárt az amerikai külügyminisztérium, 60 milliót pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége (USAID) biztosít.

Az Egyesült Államok az újabb összeggel együtt az elmúlt egy évben már 710 millió dollár humanitárius segítséget folyósított Szudánnak, valamint a vele szomszédos Csád, Egyiptom, Etiópia, Dél-Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság számára.

A Szudánban április közepén kirobbant fegyveres harcok miatt az országon belül már több mint 3 és fél millió ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét, míg a környező országokban 1 millióan kerestek menedéket, ugyanakkor segélyszervezetek szerint Szudánban összességében mintegy 24,7 millió ember szorul humanitárius segélyekre.

Az Egyesült Államok szintén szerdán jelentette be, hogy erőszakos cselekmények és emberi jogok megsértése miatt szankciót vezetett be a szudáni konfliktusban érintett egyik katonai vezető ellen. Az amerikai pénzügyminisztérium zárolta Ábdelráhim Hamdan Dagalo, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) egyik magas rangú vezetőjének összes amerikai fennhatóság alatt őrzött vagyonát. Ábdelráhim Hamdan Dagalo a testvére a félkatonai szervezetet vezető Mohammed Hamdan Dagalonak. A Gyorreagálású Támogató Erők parancsnokának, Mohammed Hamdan Dagalonak és a szudáni hadsereg tábornokának, Ábdel-Fattáh Burháninak a nézeteltérése sodorta az afrikai az országot áprilisban a polgárháború szélére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!