Temes megye prefektusának lemondását kéri a megye több mint húsz liberális párti polgármestere

Külföld, 2024.02.01

Temes megye prefektusának lemondását kérte csütörtökön a bánsági megye több mint húsz nemzeti liberális párti polgármestere, így tiltakozva az ellen, hogy a román kormány területi képviselője megtámadta a közigazgatási bíróságon a megyei közgyűlés két, a helyi önkormányzatok támogatására vonatkozó határozatát.

A News.ro hírportál beszámolója szerint a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 24 Temes megyei elöljárója csütörtökön személyesen jelent meg a prefektúrán, tiltakozva a megyei önkormányzati döntés akadályozása ellen. A polgármesterek a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által delegált Mihai Ritivoiu prefektus lemondását kérték, valamint azt, hogy vonja vissza panaszát.

Az ügy előzménye, hogy a liberális többségű Temes megyei közgyűlés január 23-án két határozatot is elfogadott, melyekben 64 millió lejt (4,9 milliárd forint) osztott szét településeknek beruházásokra és útjavításra.

A Tion.ro helyi hírportál által közzétett felsorolás szerint a jelentősebb összegeket PNL-s vezetésű községek kapták, míg a PSD-s elöljárók vezette helységeknek kisebb összegeket juttattak. A PSD-frakció tiltakozásként az önkormányzati döntés közigazgatási bíróságon való megtámadását kérte a prefektustól, aki hétfőn eleget tett a kérésnek.

A liberális párti polgármesterek most azzal vádolják az intézményvezetőt, hogy miközben a román törvények szerint pártfüggetlennek kellene lennie, politikai döntést hozott, és korábbi pártja nyomására cselekedett.

A PNL Temes megyei szervezete csütörtökön közleményt adott ki, amely a politikai alakulat több polgármesterét is idézi. Az elöljárók azt állítják: a bírósági eljárás lehetetlen helyzetbe hozza őket, megyei támogatás nélkül a 2024-es helyi költségvetéseket sem tudják elfogadni.

Hozzáteszik: a per évekig is elhúzódhat, és ez esetben elveszítik a juttatást, mert az összeget az év végén vissza kellene utalni a központi költségvetésbe. Ráadásul a pénz sok esetben európai uniós pályázatokhoz biztosította volna az önrészt, tehát a prefektusi vétó projekteket is veszélyeztet - írták.

Mihai Ritivoiu úgy nyilatkozott: a PNL próbálta politikai alapon elosztani a kormányzati forrásokat a helyi önkormányzatoknak. A News.ro szerint közölte: a prefektúra jogi osztályával egyeztetve döntött a megyei tanács döntéseinek a blokkolásáról, mivel szerinte nem átlátható, milyen kritériumok alapján részesültek kisebb-nagyobb összegekben az egyes települések.

Hangsúlyozta: nem hátrál meg, és azt tanácsolta a polgármestereknek, hogy kérjék a Temes megyei önkormányzattól a tanácsi határozatok visszavonását, mert akkor a bírósági eljárás is tárgytalanná válik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!