Tét nélküli előválasztást tartanak az amerikai republikánusok Nevadában

Külföld, 2024.02.06

Előválasztásokat tartanak kedden Nevada államban az amerikai demokrata pártnál, a republikánusokat is szavazóhelyiségekbe várják, ugyanakkor számukra tét nélküli a szavazás.

A Demokrata Párt előválasztásán Joe Biden hivatalban lévő elnök mellett két kisebb súlyú elnökjelölt-aspiráns szerepel a szavazólapon. A felmérések szerint Joe Biden fölényes győzelmet arat, ahogy múlt szombaton Dél-Karolina államban, az első hivatalos demokrata előválasztáson, ahol a leadott mintegy 130 ezer szavazat 96 százalékát szerezte meg.

Joe Biden elnök mellett Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson írónő indul az előválasztáson, viszonylag csekély eséllyel minden előrejelzés és szakértő szerint.

A Republikánus Párt Nevada állam egy új törvénye alapján kedden formálisan megrendezi a szavazófülkés előválasztást, ugyanakkor a párt elnökjelölti versenyében a csütörtökön következő jelölőgyűlések eredménye számít.

A republikánusok versenyében Donald Trump volt elnök mellett Nikki Haley, Dél-Karolina állam korábbi kormányzója szerepel.

Nevada államban a két vetélytárs közvetlenül nem mérkőzik meg, ugyanis Nikki Haley a republikánusok számára tét nélküli, keddi előválasztáson indul, míg Donald Trump az elnökjelöltségről döntő csütörtöki jelölőgyűléseken szerepel majd.

A felmérések alapján országosan Donald Trump fölényesen vezet Nikki Haley-vel szemben, aki ugyanakkor eddig határozottan kitartott amellett, hogy folytatja a küzdelmet. Politikai elemzők azt mondják, hogy Nikki Haley számára a február végén sorra kerülő Dél-Karolina állam lehet a végállomás az elnökjelölti kampányban. Abban az esetben ugyanis, ha saját államában, ahol korábban kormányzó volt, sem lesz képes Donald Trump fölé kerekedni, nem maradnak érvei a folytatás mellett - szólnak az amerikai médiában megjelenő szakértői vélemények.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!