Tévedés is szerepet játszott az amerikai katonáket ért halálos jordániai dróntámadásban

Külföld, 2024.01.29

Felháborodását és fájdalmát hangoztatta hétfőn az amerikai védelmi miniszter az amerikai katonák halálával járó hétvégi jordániai dróntámadás miatt, amelyet új információk szerint az tett lehetővé, hogy az ellenséges drónt összetévesztették egy amerikai katonai eszközzel.

Lloyd Austin - kórházi kezelése utáni első munkanapján - Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy "az elnök és én nem fogunk eltűrni amerikai katonák elleni támadásokat, és megteszünk minden szükséges lépést az Egyesült Államok és katonáinak védelmében".

A NATO főtitkára a Pentagonban tartott találkozón részvétét nyilvánította az amerikai katonák halála és sebesülései miatt, valamint hozzátette, az eset rámutat a kockázatra, amelyeket a katonák vállalnak, amikor olyan küldetésekben vállalnak szerepet, melyekben "a szabadságot és azokat az értékeket védelmezik, amelyekben hiszünk".

A sajtóbeszámolók szerint az amerikai adminisztráció tagjai hétfőn a lehetséges válaszlépésekről tárgyaltak Washingtonban.

Amerikai illetékesek hétfőn több amerikai médiumot arról tájékoztattak, hogy a három amerikai katona halálát okozó ellenséges drón azért tudott becsapódni a Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében működő katonai bázison, mert azzal egy időben egy amerikai drón visszatérését várták. A közlés szerint a Tower 22 helyőrség légvédelme azért nem lépett működésbe, mert az ellenséges eszköz szinte egyszerre jelent meg egy saját drónnal, ami "zavart" okozott a személyzet körében.

Szintén a sajtóban közölt, katonai illetékesektől származó tájékoztatás szerint a támadó eszközt Irakból indították útnak Irán által támogatott síita fegyveresek.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy az országnak köze lenne a támadáshoz, és, hogy Teheránból adnának utasításokat az amerikai erőket támadó iraki és szíriai fegyveres csoportoknak.

A Tower 22 helyőrség ellen végrehajtott támadásban a három halálos áldozat mellett a legfrissebb adatok szerint 34 katona szenvedett sérülést, közülük 9 embert légi úton a németországi Landstuhl katonai kórházába szállítottak át, mindegyiküket stabil állapotban.

Az incidens az első olyan támadás volt tavaly október közepe, az Izrael és Hamász közötti háború kirobbanása óta a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők ellen, amelyben katonák életüket veszítettek. Az elmúlt több mint 3 hónapban már 160 drón- és rakétatámadást intéztek elsősorban az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai egységek ellen iszlamista milíciák, amelyek eddig csak könnyű sebesüléseket okoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!