Tíz képviselő csatlakozott Pellegrini volt szlovák kormányfő pártalakítási projektjéhez

Külföld, 2020.06.17

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 10 parlamenti képviselője szerdán bejelentette, hogy csatlakozni kíván Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő pártalapítási projektjéhez - számolt be a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Peter Pellegrini a múlt héten mondott le a Robert Fico volt miniszterelnök vezette korábbi kormánypártban betöltött alelnöki posztjáról, és egyúttal jelezte, hogy kilép az Irányból. Pellegrini szerdán egyértelművé tette, hogy új párt alapítását tervezi. Mint mondta, abban bízik, hogy szeptemberig létre tudják hozni az új formációt, amelyről egyelőre csak annyit mondott, hogy "a szociáldemokrácia hangja lesz Szlovákiában".

A Pellegrinihez csatlakozó tíz képviselő közt ott van az Irány két másik alelnöke, Richard Rasi és Peter Ziga, valamint Denisa Saková volt belügyminiszter is. Pellegrini mind ez idáig nem mondott le a pozsonyi törvényhozás alelnöki posztjáról, amelyre az Irány jelöltjeként került.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban egy pártfrakció létrehozásához legkevesebb 12 képviselőre van szükség. Az Irány a február végi parlamenti választáson 38 parlamenti mandátumot szerzett.

Peter Pellegrini - néhány, a párt felső vezetésében is helyet foglaló társával együtt - az Irányon belül a párt szűkebb támogatottságú, liberális vonalának a képviselője. Két éve tavasszal lett az előző kormány miniszterelnöke, amikor a fiatal tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása után kirobbant tüntetéssorozat következményeként Fico távozásra kényszerült kabinetje éléről. Helyi megfigyelők szerint az Irányon belül ezután kezdett felerősödni a liberális vonal hangja. Ez még szembetűnőbb lett, miután a 2006 óta a legerősebb szlovák pártnak számító Irány elveszítette a februári parlamenti választást, amelyen csak 18,2 százaléknyi szavazatot szerzett, mintegy 10 százalékponttal kevesebbet a négy évvel korábbinál.

A szerdai bejelentésre Robert Fico a közösségi hálón reagált. Azt írta: sajnálja, hogy a párt távozó tagjai erős szociáldemokráciáról beszélnek, amikor éppen ők azok, akik gyengítik és szétzilálják azt. Hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy egyes emberek, miután húsz évig tagjai voltak az Iránynak, most új arcokként próbálják eladni magukat, holott igazából csak saját önző céljaikat próbálják leplezni.

Korábban az Irány több vezető személyisége is rosszallóan fogadta, és a pártnak ártó, annak szétverését célzó lépésként értékelte Pellegrini szándékát. Fico a párton belüli folyamatokkal összefüggésben korábban többször is hangsúlyozta, hogy az Iránynak "új harcosokra van szüksége", ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy ezeknek nem "teoretikusoknak" és nem "napsugárarcúaknak" kell lenniük. Az utóbbi - pontosan lefordíthatatlan - szlengkifejezést leginkább a nagyvárosi fiatal ultraliberálisokra használják a szlovák köznyelvben.

Pellegriniék kezdeményezésének őszinteségét kétkedve fogadta a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom is, amely állásfoglalásában azt írta: az új párt létrehozása csak oligarchák játéka, amely azt célozza, hogy a "perspektíva nélküli Robert Ficót egy fiatalabb változatára cseréljék le".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!