TV műsor

Tíz évet kért az ügyészség Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési miniszterre

Külföld, 2017.12.04

Tízévi szigorított szabadságvesztést és 500 millió rubel (mintegy 2 és egynegyed milliárd forint) bírság kiszabását kérte hétfőn Moszkvában az ügyész Alekszej Uljukajev volt orosz gazdaságfejlesztési miniszterre, aki a vád szerint 2 millió dollár csúszópénzt fogadott el annak fejében, hogy tavaly hozzájárult a Basnyefty olajvállalatnak a Rosznyefty által történő felvásárlásához. A védelem felmentést kért a bíróságtól.

A volt miniszter tagadta, hogy bűnös lenne, és azt állította, hogy csellel vették rá a pénz átvételére. Ő volt az első hivatalban lévő kormánytag, aki ellen bűnvádi eljárás indult a rendszerváltás utáni Oroszországban.

Halmazati büntetésként az ügyészség az kérte, hogy Uljukajevet 10 évre tiltsák el az állami szolgálattól, és fosszák meg állami kitüntetéseitől.

A vád Oleg Feoktyisztov, a Rosznyefty volt biztonsági főnökének vallomására épül, aki korábban tábornoki rangot ért el a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB). A bíróság nem mérlegelte Igor Szecsin Rosznyefty-elnök írásos vallomását, aki - elfoglaltságára hivatkozva - négyszeri idézésnek sem tett eleget.

Alekszej Uljukajevet tavaly novemberben vették őrizetbe és fosztották meg hivatalától. A tulajdonában lévő ingatlanokat lefoglalták. Ügyében rekordidő, mindössze fél év alatt zajlott le a nyomozás. A hatóságok által összeállított, 30 kötetnyi nyomozati anyagot kevesebb mint két hónap alatt tanulmányozta át a védelem, az ügyészség pedig három nap alatt hozott döntést arról, hogy nincs akadálya az ügy bíróság elé terjesztésének.

Igor Szecsin Rosznyefty-elnököt, volt miniszterelnök-helyettest egyébként Vlagyimir Putyin elnök egyik legközelebbi bizalmasának tartják Oroszországban.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!